Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Csík vagy Különvélemény

A hétvégén megidézik Bob Marley, a Pink Floyd és Karády Katalin szellemét, mehetünk indie-bulira vagy Deep Upstaris-partira. A Csík zenekar pedig megnyitja a FolkBeats-fesztivált. Moziban egy Oscar-esélyes film. Programajánló.

péntek, február 4.

Bob Marley február 6-án lenne 66 éves, a szülinapot egykori zenész- és producertársával, Lee Scratch Perryvel ünnepelhetjük a Dürer Kertben. A több mint 70 éves, Grammy-díjas legenda áll tehát a színpadra, akit a dub szülőatyjaként tartanak számon szerte a világon. Egy angol zenekarral jön, amiben nem kisebb név, mint Danis Bowell basszusozik. Lee Perry az ünnepi alkalomra való tekintettel eljátssza majd azokat a nótákat, amiket közösen szereztek Bob Marleyvel. És persze idevarázsolja a semmivel össze nem téveszthető jamaicai életérzést.

A Sportarénában a Pink Floydot idézi meg egy ausztrál show. Nemigen szeretjük a tribute-műsorok gigashowként való turnéztatását, ám ezúttal a produkció mentségére legyen mondva, hogy maguk a Pink Floyd-tagok is elismeréssel nyilatkoznak a The Australian Pink Floyd Show-ról. Új színpadképpel, új animációkkal, elképesztő látvánnyal, moziminőségű 3D vizuális effektekkel, kvadrofon technikával, lézerekkel – több mint két és fél órás műsorral érkeznek először Magyarországra.

Az A38 Hajón kiváló, sodró, vérbeli indie-rock zenekarok adják egymásnak a színpadot. A Hazai felhozatalt az odalépős, mégis fülbemászó gitárzenében utazó budapesti Óriás zenekar, valamint a hasonszőrű Grand Mexican Warlock és a Kollaps képviseli. De itt lesz Bostonból a New Idea Society nevű csapat is, amelynél elkerülhetetlen a tagok előéletének megemlítése. Az együttes a Foo Fighterssel turnézó Cave In énekes/gitárosának, illetve az egykori Converge bőgős, Stephen Brodskynak és az Eulcid frontember Mike Law-nak közös zenekara. Ilyen előélettel hozták össze a NIS-t, amely az egyik legfinomabb indie-csapat manapság. Érdemes tehát hajóra szállni pénteken, már megint.

—-szombat, február 5.—-

A Fáklya Klubban nyit az autentikus népzene és világzenei tehetségkutató, a FolkBeats-fesztivál, méghozzá a Csík zenekar koncertjével. A több mint két évtizede muzsikáló együttes az utóbbi néhány évben olyan zenei utat választott, amely lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek adjon a népzene váratlan, de izgalmas élményt. Ezt a népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, igazán érdekes és sikeres ötvözésével, egy új műfaj megteremtésével hozta létre. Ezelőtt a rockzene erősítette magát a népzenével, a Csík Zenekar muzsikájában a népzene kebelezi be a rockzenét, megtartva a népzene autentikus értékeit, az emberi gondolatok, érzések szép gyümölcseit, és látva a mai változó világunkat mozgató pop és rockzene sok embert megérintő sodró erejét. A popzenekarok népszerűségét verő Csík vendége ezúttal Ferenczi György, A Köztársaság Bandája lesz.

A margitszigeti Brick Clubban újabb merülést hirdet a Deep Upstairs legénysége. A merülés vezetője Clubroot lesz, aki Angliából érkezik majd hazánkba, hogy túlvilági dallamaival és hátborzongató hangjaival terelje a közönséget egy elvarázsolt világba. A fiatal művész nemrég jelent meg a dubstep szcénában, de hamar ismerté vált debütáló albumával, melyet Distance és Burial inspirált leginkább. A bemutatkozó CD után, csupán egy évvel később, tavaly megjelent második szóló albuma, ami még teljesebb képet ad folyamatosan fejlődő, sajátos, kifinomult hangzásáról. A túra további segítői Axim és Ret3k lesznek a két házigazda (Human és Dtr) mellett. A vizuális élményről a Keep Watching duó gondoskodik majd.

A Petőfi Csarnokban Csángó Bált tartanak, a Rocktogonban pedig újra feltűnik az őspunkok nagy örömére az Auróra.

—-vasárnap, február 6.—-

A 100 éve született Karády Katalint idézi meg az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban Szalóki Ági. A (N)ők és Ők koncertsorozatban A vágy muzsikál című műsorát vezeti elő amelyben a városi énekes hagyomány felé fordul. A népdalénekesnő Magyarország legnagyobb hatású dívájának dalait énekli ezen a saját hangján, a saját stílusában, szipka nélkül – Karády szellemében, a Liquid Lounge együttessel, amelyben többek között Szakcsi Lakatos Róbert, Juhász Gábor, Bacsó Kristóf és Mohai András játszik.

A Dürer Kertben nagyon súlyos hétbúcsúztatóban lehet részünk. Újra Budapestre érkezik ugyanis egyenesen Washington DC-ből a két lábon járó metal és partygépezet, a Darkest Hour brigádja. A zenekar előszeretettel fordul meg hazánkban, hiszen 2001-es bemutatkozásuk óta ez lesz a tizedik magyarországi fellépésük. Az esten feltűnik egyéb csemege is, például a kanadai Protest the Hero, napjaink egyik legizgalmasabb zenekara, aminek zenéjét metal, a hardcore és punk progresszív hibridjeként is csak nehezen lehet körülírni. Vagy nem kevésé zúzós programjával itt lesz a chicagói Born of Osiris, illetve a norvég Purified in Blood is.


—-Mozi, családi program—-

Mozi

A király beszéde

Tom Hooper Oscar-várományos történelmi filmje már a mozikban. A király beszéde egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Miután bátyja lemondott, George azaz Bertie foglalta el trónt – igen kelletlenül. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-al, aki csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni.

Családi program

Családi kalandozás a csodák földjén
(Nemzeti Múzeum, szombat, 11:00)

Életre kel a történelem, hogy te is részese lehess! Római kori kőtárlatot fedezhetsz fel játékos keretek között a múzeumban. Családi felfedezőlappal, hátizsákkal és síppal-dobbal több tízezer évet utazhatsz át. A csoda csigák készítőikre várnak, ügyes mesterek segítenek abban, hogy mindenki felékesítse magát a bronzkori ékszerek másaival.

—-Tévéajánló—-

péntek, február 4.
20:50, Duna Tv

Friss levegő

Menjek vagy maradjak – Csík vagy Különvélemény 1

Kocsis Ágnes 2006-os filmjének főszereplője Viola még mindig nagyon szép nő. Lánya, Angéla azonban szégyelli őt. A kommunikáció közöttük már szinte lehetetlenné vált. Csak a kedvenc sorozatukat nézik mindig együtt, soha nem mulasztanak el egy részt sem. Valószínűleg titkon mindketten szerelmesek a főszereplőbe. Viola ott dolgozik, ahol senki sem akar dolgozni. Keresi az igazi férfit, akit szeretni tudna. Angéla szép ruhákat szeretne tervezni. Valami másra vágyik. Egy másik életre. Friss levegőre.

szombat, február 5.
21:30, TV2

Különvélemény

Menjek vagy maradjak – Csík vagy Különvélemény 1

Steven Spielberg filmje – Philip K. Dick írásából Tom Cruise-zal a főszerepben – a „békés” jövőbe repít. Egy különleges rendőri egység három telepatikus képességekkel rendelkező lény segítségével minden gyilkosságot még elkövetése előtt leleplez. A rendőrök a médiumok segítségével a jövőbe látnak, előre gyűjtik össze a bizonyítékokat, tárják őket a bíróság elé, és a helyszínen, még az elkövetés előtt tartóztatják le a bűnöst. A rendszer tökéletes. Ám egyszer a cég parancsnoka, John Anderton (Tom Cruise) mégis kételkedni kezd. Nem csoda: a jelentés szerint ugyanis ő maga fog 36 órán belül gyilkosságot elkövetni. Áldozatát nem ismeri, nem tudja, hol és miért gyilkolná meg az idegent. Társai természetesen a nyomába erednek, hogy megakadályozzák a gyilkosságot. Ő pedig menekül, hogy még időben kideríthesse, tévedtek-e a jósok, vagy igazuk van, és ő rendőrből valóban bűnözővé válik-e nemsokára.

vasárnap, február 6.
23:30, RTL Klub

A halott menyasszony


Menjek vagy maradjak – Csík vagy Különvélemény 1

Hogy mit keres a késő éjszakai műsorsávban egy animációs mese, arra a rendező neve adja meg a választ. Tim Burton sajátos rémmeséi ugyanis valóban a felnőtteknek szólnak. A történet egy kis faluban, valamikor a 19. század derekán játszódik. Két család a gyermekeik esküvőjére készül. Mindenki boldog, a két házasulandó fiatalt kivéve. Victor és Victoria az esküvő előestéjén találkoznak először. A menyegzőpróbán Victor belezavarodik a házassági eskü szövegébe, az erdőbe megy gyakorolni a szöveget. Végül annyira belejön a szerepébe, hogy egy öreg fa gyökerére húzza a jegygyűrűt. A gyökér azonban nem az, aminek látszik. Victor akaratán kívül eljegyezte magát a Halott Menyasszonnyal, akinek szíve régóta megszűnt dobogni, ám szüntelenül keresi az igaz szerelmet és a társat, aki megosztja vele örök nyugodalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik