Élet-Stílus

Csontvázakkal telt meg az erdő

A nem mindennapi látványt egy tehetséges finn fotós örökítette meg.

Különleges képeivel Janne Parviainen már nem először kerül a figyelem középpontjába. Sikerének titka a kreativitása: Janne ugyanis előszeretettel használja képeihez a fényfestés technikáját. Nem volt még szerencsénk lencsevégre kapni a pillanatot, ahogy a testből kiszabadul a lélek? Netalán kihagytuk volna eddig, hogy megnézzük, hogyan próbál egy igazi csontvázegyüttes?

Annyi baj legyen: Janne fotóit nézegetve mindezt azonnal bepótolhatjuk. A fiatal finn fotós képeiben ráadásul még csak nem is a bizarr, neonszínben pompázó csontvázak a legkülönlegesebbek, hanem maga a technika. A fotós ugyanis nem photoshoppal készítette a képeket, hanem egyszerű fényfestéssel. És hogy mi az a fényfestés?

Tulajdonképpen bárki kipróbálhatja, a fénygraffitihez ugyanis nem kell más, csak egy hosszú záridőre állított fényképező és egy kis sötét. A hosszú záridő miatt a kép elkészültéig több 10 másodpercünk is marad majd arra, hogy egy fényforrást mozgassunk a lencse előtt. A sötét és a hosszú expozíciós idő alatt a fényképező minden fényforrást begyűjt, ami a képeken színes csíkokként jelenik meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

Janne Parviainen hivatalos weboldala (wix.com)
Még több fényfestett képet nézhet itt – galéria (flickr.com)
Az eredeti Gizmodo cikk Janne Parviainenről (gizmodo.com) – angol

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik