Élet-Stílus

100 éves az Eksztázis Szelleme

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2011. 02. 04. 16:59

A világ talán legismertebb és legemblematikusabb nőalakja most ünnepli 100. születésnapját, és ki hinné, meglepő titkokat őriz.

Az Eksztázis Szelleme immár 100 éve ékesíti a világ legdrágább és legismertebb luxusautóját, a Rolls-Royce-ot. A születésnap alkalmából február 6-án összesen 100 darab Rolls-Royce özönli majd el London utcáit, hogy így, méltóképp emlékezzen meg arról a titokzatos nőről, aki az elegancia, a luxus és a megbízhatóság jelképe lett.

A “szárnyas angyal” 1911-ben került fel először a Rolls-Royce-ra, Charles Robinson Sykes szobrász munkája. Azóta már széles körben elterjedt, hogy a szobrásznak az ihletet Eleanor Velasco Thornton adta, aki a titkárnője és a titkos szeretője volt Sykes barátjának, Lord John Walter Edward Scott Montagunak. A lord az angol autózás egyik úttörője volt, nem mellesleg a The Car (Az autó) című magazin szerkesztője is.

A Sykes által készített első szobor még nem hasonlított a Rolls-Royce-ok mostani hűtődíszére: az első változat egy fiatal nő szobra volt, aki mutatóujját az ajkaira szorította, mintha valami titkot őrizne. A szobrász így utalt megbízója és a múzsájának titkos viszonyára, a köztudatban azonban úgy maradt meg, hogy a mozdulat a luxusautók híresen halk motorjára utal.

Az alkotó azonban nem volt megelégedve a figurával, így készített egy második változatot, ami a Rolls-Royce-ok mostani emblémájára hasonlít. Ez először a Száguldás Szelleme nevet kapta, később keresztelték át Eksztázis Szellemére. A szobrász megbízást kapott arra is, hogy minden autónak készítse el a saját hűtődíszét. Mivel Sykes az akkori hagyományok szerint a szobrokat kézzel készítette – a formákat le kellett törnie a kész szoborról, hogy hozzáférjen – ezért lehet, hogy a mai napig sincs két miliméterre egyforma szobor az autók orrán.

AJÁNLOTT LINKEK:

Egy embléma története (magyarszo.com)
Így készülnek Londonban az embléma születésnapjára (telegraph.co.uk) – angol
Még több infó az Eksztázis Szelleméről (wikipedia.com)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Debrecen, 2016. november 23.
Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.