Élet-Stílus

Így fosztották ki a kairói múzeumot – képek!

Két fáraókori múmiát és legalább három Tutanhamon-szobrot is tönkretettek azok a fosztogatók, akik péntek éjjel törtek be a kairói Egyiptomi Múzeumba. Szombaton már élőlánc védte az épületet, hogy megakadályozzák az újabb fosztogatást. A szakkarai, abu-szíri és memphiszi nekropolisz sem úszta meg rongálások nélkül. Képgaléria!

“Összetört a szívem, és forr a vérem” – írja Zahi Hawass, egyiptomi régészeti főfelügyelő a honlapján közzétett nyilatkozatában, amelyben részletesen beszámol arról, hogyan dúlták fel a múzeumot, és milyen károkat okoztak az egyiptomi gyűjteményben. A főrégész elmondása szerint – mivel alig védték az épületet – körülbelül ezer ember átmászott a falon, és betört a nemrégen megnyitott emléktárgyboltba, kifosztotta, majd elmenekült. Mintegy tíz ember azonban ottmaradt, s behatolt a múzeumba: felmásztak a tűzoltólétrán, a tetőablakot betörték, és onnan kötélen leereszkedve jutottak be a múzeumba, ahol fosztogatni kezdtek.

Pusztítás Tutanhamonnál

A főrégész hálát ad annak, hogy a vandálok nem rendelkeztek pontos helyismerettel, azaz nem tudták, merre is vannak a komoly értékű kincsek. A későkori gyűjteményben körülbelül 13 vitrint betörtek, az értéktelennek gondolt régészeti emlékeket (pl. ébenfából készült aranyozott szobrokat) a földhöz vágták és összetörték. A betörők a Tutanhamon-kincsek gyűjteményébe is bejutottak, ahol – Hawass kárfelmérése szerint – csupán egy szobrot törtek össze, azonban az al-Dzsazíra tévécsatorna felvételein is jól látható, hogy legalább három Tutanhamon-szobor is áldozatul esett.

KÉPGALÉRIA!

A Tutanhamon-kincseket is megrongálták – KÉPGALÉRIA!

A fosztogatók elloptak több fáraókori ékszert, valamint a körülbelül 10 kisebb műtárgyon (pl. Mesekhti sírjából származó hajómodell és a núbiai katonákat ábrázoló szobrocskák) kívül két múmiát is súlyosan megrongáltak (Hawass szerint csupán letörték a fejüket). Margaret Maitland, az Oxfordi Egyetem egyiptológusa a felvételek alapján beazonosította a tönkretett múmiákat: Juja és Tuja (Tutanhamon dédszüleinek) halotti maradványa lehet – írja blogjában.

KÉPGALÉRIA!

Tönkretették Juja és Tuja múmiáját – KÉPGALÉRIA!

A Kopt Múzeumban is fosztogattak

“Az értékesebb régészeti emlékeket már átszállítottuk az ország kevésbé ismert múzeumaiba” – hangsúlyozta Hawass. A főrégész azonban megerősítette, hogy nemcsak a kairói Egyiptomi Múzeumban, hanem a kairói Kopt Múzeumban, valamint az alexandriai Nemzeti Múzeumban is fosztogattak. Az alexandriai könyvtárat egyelőre elkerülték a fosztogatások – erről Iszmail Szerageldin, az intézmény igazgatója számolt be.

“A memphiszi múzeumot és annak az emléktárgyboltját is kirabolták, a luxori és az asszúáni múzeumban viszont nem történt fosztogatás” – nyilatkozta a berlini Der Tagesspiegel online kiadásának Wafaa al-Száddik, az Egyiptomi Múzeum korábbi igazgatója. Szerinte most következett be, amire az elmúlt években folyamatosan figyelmeztetett miszerint nem megfelelő biztonsági körülmények között őrzik a régészeti emlékeket.

KÉPGALÉRIA!

Szombaton élőlánc védte a múzeumot – KÉPGALÉRIA!

Kent Weeks, amerikai egyiptológus elmondása szerint a karnaki templomnál a katonák már kordonokat emeltek, a luxori templomnál pedig megjelentek a tankok.

Szinte valamennyi régészeti területet magára hagyott a turistarendőrség. Abu-szírból, Szakkarából és Memphiszből egyaránt arról érkeztek hírek, hogy a nekropolisz valamennyi sírtját kinyitották, feldúlták, valamint komoly károkat okoztak a raktárakban. Szakkarában egyedül az Imhotep Múzeumot védik katonák.

Iszmailíjában is számos olyan üzletet fosztottak ki, ahol egyiptomi régiségeket, ókori műtárgyakat őriztek. Megtámadták a Kantara múzeum egyik üzletét is, ahol mintegy 3 ezer – római és bizánci korból származó – műtárgy volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik