Élet-Stílus

Új igazgatót neveztek ki a Nemzeti Balett élére

admin
admin

2011. 01. 29. 14:21

Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jóváhagyásával szombaton Eldar Alievet nevezte ki a Magyar Nemzeti Balett megbízott művészeti igazgatójává. Keveházi Gábort, aki 2010-ben pályázattal nyerte el a posztot, pénteken felmentették.

A Magyar Állami Operaház táncegyüttese, a Nemzeti Balett művészeti igazgatóhelyettesének Volf Katalin Kossuth-díjas balett-művészt, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosát kérték fel – közölte az operraház sajtóreferense, Várkonyi Judit. Az operaház közleménye szerint Eldar Aliev megbízatása a későbbiekben kiírandó igazgatói pályázat lezárultáig él. Horváth Ádám miniszteri biztos hétfőn reagál a sajtó megkereséseire.

Eldar Aliev orosz származású táncos, koreográfus. Pályafutását a szentpétervári Kirov Balettnél kezdte, a társulattal 13 éven át bejárta a világ legnagyobb színházainak – egyebek között a Covent Garden, a Párizsi Opera, és a New York-i Metrpoplitan – színpadait. A Magyar Nemzeti Balett munkáját évadok óta segíti.

Keveházi Gábor, aki 2010 őszén nyerte el pályázat útján újabb öt évre a Magyar Nemzeti Balett igazgatói posztját, az MTI megkeresésére elmondta, hónapok óta próbálják elmozdítani. Most Hardy F. Gábor, a ház átvilágítását végző bizottság vezetője kifogásolta, hogy próbavezetésért külön pótlékot vett fel. Keveházi ezt nem tagadja, hozzátéve, hogy öt év óta a fizetésének egyik eleme ez a javadalmazás.

Keveházi – mint fogalmazott – a munka folytathatóságának érdekében szerdán elfogadta, hogy a hozzá hasonlóan Kossuth-díjas Hágai Katalin váltsa őt igazgatóként, ő művészeti vezetőként dolgozna tovább. Cserta József pedig az általa négy éve létrehozott művészeti tanácsot irányítaná.

Csütörtökön ezt a változást bejelentették az együttesnek, majd pénteken közölték: az igazgató Eldar Aliev lesz, akit egyébként Keveházi hozott Budapestre, mert kitűnő próbavezető balettmesternek tartja.

A felmentett balettigazgató azt is elárulta az MTI-nek, hogy pert indít.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.