Élet-Stílus

Schiff András kételkedik a magyar társadalom érettségében

Egy társadalom érettségének jele, ha civilizált körülmények között meg lehet vitatni a véleménykülönbségeket; aki sok magyarországi írást olvas, annak kételkednie kell abban, hogy ott ma ez-e a helyzet - mondta egy szombati osztrák lapban megjelent interjúban Schiff András.

A művészeknek nem szabad elefántcsonttoronyban élniük, “nyitott szemmel, füllel és mindenekelőtt szívvel kell a világban járniuk” – mondta a zongoraművész a konzervatív Die Pressének nyilatkozva. Ez gyakran kényelmetlen, kockázatos és veszélyes – tette hozzá. “A kritikus véleményekkel rögtön provokáljuk azokat, akik másként gondolkodnak” – vélekedett.

“Egy társadalom érettségének jele, ha az ilyen véleménykülönbségeket civilizált körülmények között meg lehet vitatni. Ha sok Magyarországon megjelent dolgot olvasunk, erősen kételkednünk kell benne, hogy létezik-e ott ez az érettség” – mondta.

Az interjúban főként komolyzenei kérdésekről esett szó. Egy másik politikai tárgyú kérdésre válaszolva Schiff úgy vélekedett, Magyarország jelenlegi európai uniós elnöksége jó alkalom arra, hogy a nemzetközi közösség jobban odafigyeljen, “mi történik itt a médiával, az alkotmánnyal, de a művészettel is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik