Élet-Stílus

Teljesítette a tervet a Mocsai-csapat

A magyar válogatott elérte célját a Svédországban zajló férfi kézilabda-világbajnokságon: a lengyel csapat legyőzésével meg lett a hetedik hely és az ezzel járó olimpiai selejtező.

Remekül kezdtek a magyarok a pénteki helyosztón, 3-0-ra elhúztak, a rivális csak 5:40-nél talált be először Fazekasnak. Mocsai Tamás kiállítása alatt jött az egyenlítés, majd amikor Perezt is kiküldték, a 12. percben a lengyelek fordítottak 5-4-re. Innentől kezdve jóideig a magyarok játszottak hátrányban, hiába volt esély az egyenlítésre, Szmal jól védett, ha pedig ő már nem tehetett semmit, akkor a kapufa segítette.

A 21. percben 12-8 volt az állás a lengyeleknek, az ellenfél gyors támadásait nem igazán lehetett lefékezni ebben a szakaszban. Az erőből ekkor csak arra futotta, hogy ne legyen nagyobb a különbség. Sok volt a hiba, a rossz átadás, a pontatlan indítás, így esély sem kínálkozott a mieinknek a felzárkózásra.

A lengyelek szakvezetője 14-12-es vezetésüknél, három perccel a szünet előtt időt kért, mert támadásban megtorpantak. Az edzői intelmek ugyanakkor nem hatottak, ráadásul Tkaczykot kiállították, majd a záró szakaszt a magyar együttes 6-0-ra (!) megnyerte.

A fordulást követően kapust cseréltek a lengyelek, Wyszomirski állt be, de Ilyés két bombájával nem tudott mit kezdeni. Fazekas változatlanul sziporkázott, összesen 14 percig nem kapott gólt. Zubai kiállításakor sem apadt az előny (21-16). Sokat cseréltek a lengyelek, hátha rálelnek a nyerő összeállításra. Jureckin egyébként semmi sem múlott.

Negyedórával a vége előtt 23-19 állt az eredményjelzőn. Grabarczyk és Ilyés is a kiállítás sorsára jutott, majd Fazekas lélektanilag fontos pillanatban ziccert fogott, míg Iváncsik Gergő rendre értékesítette a megítélt hétmétereseket. Felváltva estek a találatok, aztán Mocsai átlövéseivel megint nagyobb lett a különbség (28-23). Schuch és Ilyés szinte egyszerre kapott kiállítást, így izgulnunk kellett. Amúgy z volt az utolsó reménysugár a lengyeleknek, de Iváncsik Gergő a tizedik gólját is belőtte, mégpedig kettőshátrányban.

Mocsai Tamás sem úszta meg, 30-27-nél, két és fél perccel a vége előtt kiküldték a bírók. Ekkor Jurecki volt eredményes, a magyar szövetségi kapitány pedig időt kért. A drámai végjátékot Iváncsik Gergő újabb, hetedik értékesített büntetővel zárta le.

A magyarok lettek a hetedikek, így részt vehetnek az olimpiai selejtezőben.

Mocsai lajos szövetségi kapitány:

„Fantasztikus, hogy sikerült a kitűzött célt elérnünk. A lengyelek elleni meccset uraltuk, kilenc-tíz ember is tudott lendíteni a játékon. Jó volt a futóteljesítményünk, fizikálisan tudtunk a világsztárokból álló lengyel csapat fölé kerekedni. Nagyon nehéz két hét van mögöttünk, találkoztunk az elmúlt évek világbajnokaival, az olimpiai aranyérmessel többek között, és mégis ott lehetünk az olimpiai selejtezőben. A következő feladat, azon túl, hogy az egy év múlva sorra kerülő Eb-re ki kell jutunk, hogy a 2012 áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára ütőképes csapatot építsünk. Most a vb-n a maximumhoz közel, olykor azon túl tudtunk teljesíteni. Ez erre volt elég. Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen morálú, és küzdeni képes csapatot vezethetek”.


Vb, Kristianstad, 7. helyért:
Magyarország-Lengyelország 31-28 (16-14)
Gól: Iváncsik G. 11/7, Ilyés 6, Mocsai 6, Iváncsik T. 4, Császár 3, Lékai 1, illetve Jurecki 6, Zaremba 3, Bielecki 3, Jurkiewicz 3, Kuchczynski 3, Rosinski 2, Grabarczyk 2, Tluczynski 2, Jaszka 2, Jurasik 1, Tomczak 1

Elődöntő:
Franciaország-Svédország 29-26

Ajánlott videó

Olvasói sztorik