Élet-Stílus

Miért lesz öngyilkos egyre több fiatal?

20 évig folyamatosan csökkent, az utóbbi három évben viszont újra nő a befejezett öngyilkosságok száma.

A MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Kopp Mária, a Magatartáskutató Intézet tudományos igazgatóhelyettese elmondta, az elmúlt években a fiatalok is egyre nagyobb számban követnek el öngyilkosságot: míg a 24 év alatti korosztályban 2009-ben 40%-kal, addig az elmúlt évben a 20-25 évesek körében 70%-kal emelkedett a befejezett öngyilkosságok száma.

Kopp Mária szerint ennek oka a családban keresendő, hiszen ez lenne a fiatalok számára az egyik legfontosabb védőtényező. Ám Magyarországon a család nem működik jól: minden második házasság válással végződik, a gyerekek ellenséges, feszültségekkel teli légkörben nőnek fel, ez pedig komolyan veszélyezteti a lelki egészségüket is. A szakértő rámutat, hogy ennek ellenére itthon az európai uniós átlagnál is többen mondják azt, hogy csak az lehet boldog, akinek gyereke van, ami azt jelenti, hogy az ország nagyon is gyerekszerető. Szerinte ezt kellene mindenképp erősíteni.

Kopp Mária szerint aggasztó, hogy az országban szinte teljesen megszűnt a lelki egészségmegőrző szolgálat, és az sem javít a kialakult helyzeten, hogy nagyon sok pszichiáter megy ki külföldre, ami behozhatatlan hátrányt jelent az országnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Kopp Máriával készült interjút teljes egészében meghallgathatja itt (mr1-kossuth.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik