Élet-Stílus

A lottón múlik a kultúratámogatás

admin
admin

2011. 01. 25. 18:10

"Az idei évben legalább 8,69 milliárd forintból gazdálkodhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), de ez a keret remélhetőleg nőni fog" - mondta az NKA Bizottságának elnöke, Jankovics Marcell.

A neves filmrendező, művelődéstörténész emlékeztetett arra, hogy az idei összeg nem jelent számottevő növekedést az előző évekhez képest. Ráadásul ez a 8,69 milliárd forint egyelőre csak becslés, mert az NKA bevételét az ötöslottó játékadójának 90 százaléka adja, így a lottózási kedv esetleges növekedése a kultúrára jutó forrásokat is megemelheti.

Jankovics Marcell arról is beszámolt, hogy az NKA működésére 907 millió forintot szánnak, míg a könyvkultúra támogatását szolgáló Márai-programra 1 milliárdot. A frissen induló, nagyszabású projekt finanszírozása azonban részben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ideiglenes hozzájárulásával történik, így a szabad pályázati keretbe 7,2 milliárd forint jut.

“Az 1,8 milliárdos miniszteri keret mellett a szakmai kollégiumok 5,4 milliárd forinttal gazdálkodhatnak 2011-ben. Idén jelentősen, 70 millióval növekszik a Népművészeti Kollégium támogatása, de az Építőművészeti Kollégium is a tavalyinál 40 millióval nagyobb keretből írhat ki pályázatokat. Nő az Iparművészeti és Múzeumi Kollégiumok költségvetése is, elsősorban abból a célból, hogy a közgyűjtemények anyagának digitalizálása az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban folytatódhasson” – tudatta az elnök.

“Az átcsoportosítások fő vesztese a Felemelő XIX. század programsorozat, melyre a tervezettnél 50 százalékkal kevesebb pénz, 100 millió forint jut 2011-ben” – árulta el.

Emellett Jankovics kiemelte: “Két friss törvénymódosításnak köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap év végi maradványait ezentúl nem vonhatja el a költségvetés, a hosszabb projektek év végén átnyúló része pedig már nem a következő esztendő költségvetését fogja terhelni”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.