Élet-Stílus

Párizsba tart a Szépművészeti

admin
admin

2011. 01. 24. 12:09

A tavalyi londoni bemutatót követően január 26-tól a francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelyén mutatkoznak be a Szépművészeti Múzeum remekművei. A francia nagyközönség a magyar állam által 1870-ben megvásárolt Esterházy-kollekció 50 jeles festményével találkozhat.

A 2003-ban alapított Pinacothèque de Paris napjainkban a francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelye, tárlatait százezrek keresik fel. A Pinacothèque népszerűségét jól mutatja, hogy a 2009-ben bemutatott A holland festészet aranykora című kiállításnak kétszer annyi, 750 ezer látogatója volt, mint a Louvre-ban párhuzamosan zajló velencei reneszánsz (Tiziano, Veronese, Tintoretto – riválisok Velencében) tárlatának. A kiállítóhely 2007-ben költözött a Madeleine templom terén álló háromemeletes épületbe. A forgalmas belvárosban álló ház belsejét a megnövekedett látogatószám miatt a közelmúltban többszintes, szinteltolások segítségével megnagyobbított, kellemes hangulatú terekké alakították át, amely így a legkülönfélébb tárgyú tárlatok befogadására alkalmas.

A most nyíló új épületrész avató-kiállítása lesz a Szépművészeti Múzeum párizsi bemutatkozó tárlata, amely az Esterházy-gyűjtemény legrangosabb részét, többek között Raffaello, Tintoretto, Veronese, Bellotto, Claude Lorrain, Frans Hals, Salamon van Ruysdael és Murillo remekműveit mutatja be. A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című tárlat ötven festménye méltóképpen reprezentálja az egykori hercegi kollekció minden iskoláját. A Pinacothèque-beli kiállítást különösképpen izgalmassá teszi, hogy az Esterházy gyűjtemény mellett a Romanov cári család gazdag kollekcióját bemutató tárlat is látható lesz, így a közönség egyidejűleg kaphat képet Európa egykor egyik legjelentősebb uralkodói illetve főúri gyűjteményéről.

A Szépművészeti Múzeumnak a párizsi kiállítás rövid időn belül az negyedik jelentős nemzetközi szereplése és ezeken a tárlatokon közel egy millióan találkozhattak a múzeum remekműveivel. Az utóbbi másfél évben a bécsi Kunsthistorisches Museummal közösen Tokióban és Kyotóban (a szigetország fővárosában rendezett kiállítás 2009-ben a világ 10. leglátogatottabb tárlataként zárt), a múlt év nyarán a moszkvai Puskin Múzeumban, ősszel pedig a londoni Royal Academy-n láthatta a nagyközönség a Szépművészeti remekműveit.

A május végéig látható párizsi kiállítás hazánk egyik fontos nemzetközi bemutatkozása Magyarország európai elnöksége alatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Hosszú Katinka megvédte az Eb-címét

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.