Élet-Stílus

Belülről is fúrják a FIFA-elnököt

Mohammed Bin Hammam, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) katari vezetője verbális támadást intézett a FIFA első embere, Sepp Blatter ellen.

A katari sportvezető az AP hírügynökségnek adott interjújában sürgetett változását a nemzetközi szövetség (FIFA) élén. Ez azok után igencsak meglepő, hogy alig két hónap telt el azóta, hogy Katar sokakból ellenérzést kiváltva megkapta a 2022-es labdarúgó világbajnokság rendezési jogát. A nemzetközi szövetséget (FIFA) ugyanakkor jó ideje gyakorta említik egy mondatban a korrupcióval, a végrehajtó bizottság két tagjáról ki is derült, hogy pénzt fogadtak volna el a szavazatukért – ezért aztán el is tiltották őket.

Bin Hammam, az ázsiai szövetség elnöke, egyben a FIFA vb-tagja állítja, elsősorban a korrupciós ügyek, vádak miatt jött el az ideje a jelenlegi elnök távozásának, hiszen nehéz úgy a megújulni és a tisztaság látszatát megőrizni, ha hosszú ideig ugyanaz az az ember egy ekkora szervezetet vezetője. Ellenkezőleg: ez inkább támadási felületet ad.

A 74 éves Blatter 1975-ben technikai igazgatóként került a FIFA-hoz, 1981-ben főtitkárrá, 1998-ban pedig elnökké lépett elő, aztán többször újraválasztották.

Mandátuma az idén jár le – és vetélytársa eddig nem akadt. Bin Hammam nem titkolja, egy nap szívesen beülne az elnöki székbe, de arra nem akart válaszolni, hogy júniusban megméretteti-e magát a negyedik elnöki ciklusára hajtó svájci sportvezetővel szemben.

„Egyelőre nem döntöttem el, inkább várnék, majd meglátjuk” – mondta a 60 esztendős sportvezető, aki nagyon reméli, hogy Blatternek akad majd kihívója. „Akár két jelöltet is nagyon szívesen látnék. Szorgalmazom, hogy versenyhelyzet alakuljon ki a pozíciókért a FIFA-n belül, legyen szó az elnöki székről, vagy más tisztségekről. A verseny a legjobb eszköz arra, hogy élővé tegyen egy szervezetet” – tette hozzá Mohammed Bin Hammam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik