Élet-Stílus

Szolid erotika az átkosban – videó!

admin
admin

2011. 01. 23. 06:30

Műhely, garázs, lakótelepi lakás, nyaraló – egy valamiben közös volt (nem a tulajban) a ’70-es, ’80-as években: a szép nőket ábrázoló plakátnaptárjaiban. Az akkori években a magyar kereskedelmi élet legnépszerűbb év végi termékeinek a koronázatlan királya Tóth József Füles fotóművész volt, aki beavatta az fn.hu-t az akkori fotózások kulisszatitkaiba. Videó!

Ciciközt villantó Vadász Éva, dominaként pózoló Sütő Enikő, forrónadrágban shoppingoló Bálint Ágnes, duzzadt ajkai között szívószállal kacérkodó Csák Csilla – ha nem is fülledt, azért egyfajta szolid erotika mindenképpen jellemezte Tóth József Füles reklámfotóit.

“Potencianövelő” ásványvíz és a legendás MK-27-es:

A fotóművész, aki évente közel 100 plakátnaptárt is készített, egyszemélyes stábként működött: nemcsak a kreatív igazgató volt (azaz ő találta ki, hogy mi szerepeljen egy-egy képen), hanem a stylist (ő maga rendezte el a látvány részleteit) is, sőt a kellékeket is legtöbbször saját maga készítette el. „A témát, a modellt, a kompozíciót, a betűtípust egyaránt én találtam ki. Ez abszolút egyszemélyes műfaj volt, miközben ma teamek csinálnak mindent, s egy-egy fotózáson 15-20 ember ugrál a modell és a fotós körül” – emlékezik vissza Füles, hozzátéve: ezáltal válhatott egyénivé a munkája. „Minden egyes plakátra oda volt írva az alkotójának a neve, ismerte a közönség és a szakma, ma viszont egyetlen egy plakátról sem lehet tudni, hogy ki készítette” – mutat rá.

Kipattant a fejéből

S mi „fért bele” az átkosban? Elmondása szerint hiába volt szocializmus, sem az állam, sem a párt, sem a megrendelő nem szólt bele a munkájába, vagyis teljes szabadságot élvezett. „Isteni idők voltak! Nem emlékszem olyanra, hogy politikailag bármibe is belekötöttek volna. Egyetlen feltétel volt: egy helyes nő legyen rajta, hiszen 12 hónapon keresztül őt néztük, más instrukció nem volt” – jegyzi meg Tóth József, akinek valamennyi alkotása – különböző mértékben ugyan – de sugall egy kis szexualitást. „A megbízás, az úgynevezett briefing egyszerűen abból állt, hogy felhívtak a vállalattól, és azt mondták: „Füleském, kéne nekünk egy plakátnaptár jövőre”, bumm és lerakták. Nekem szerencsére rettenetesen vág az agyam, 5 percbe sem telt, máris kész javaslattal rukkoltam elő, amit általában el is fogadtak” – mondta Füles, akinek a nagy nyomdai átfutás miatt rendszerint már januárban le kellett adnia a következő évi naptárakat.

Tóth József Füles és modellje, Lantos Piroska (fotó: F.C./fn.hu)

Tóth József Füles és egyik modellje, Lantos Piroska (fotó: F.C./fn.hu)

A fotóművész mindig igyekezett a képeire becsempészni valamilyen utalást az adott vállalatra vagy a vállalat egyik árujára anélkül, hogy konkrétan szerepelt volna rajta. Így ötlötte ki a Hungalo alumíniumipari cég plakátjára az ezüstszínű karácsonyfagömböt, a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalatéra a törülközőből kialakított fejdíszt, a Csemegéhez pedig a kosárként vállra kapott Csemege-logót, amelyet hungarocellből saját kezűleg vágott ki lombfűrésszel. A plakátnaptárok ugyanis egyrészt cégreklámok voltak, amelyekkel a vállalat eleget tett bizonyos reklámelvárásnak, másrészt olcsó év végi ajándéktárgyak, amellyel „kedveskedhetett” az embereknek. „Konkrét hatásvizsgálat nem volt, de az volt a jó plakát, amelynek a nyomdakész tekercsei már másnapra eltűntek az irodából” – jegyzi meg mosolyogva.

Másodállás

A ’70-es, ’80-as években még viszonylag gyerekcipőben járt a modellszakma Magyarországon, nem volt több 25-30 modellnél, modellügynökség pedig egyáltalán nem létezett. „A lányok nagyon különböző módon kerültek a szakma közelébe. Ők nem főállású modellek voltak, nem tanulták ezt a szakmát, megvolt nekik a rendes foglalkozásuk, a modellkedés csupán egy remek fizetéskiegészítés volt. A fotózásért, amelyre úgy kéredzkedtek el főnöküktől, vagy pedig szabit vettek ki, 100-400 forintot kaptak” – magyarázza Füles, aki akkoriban 10-15 modellel dolgozott együtt. Többek között olyan legendás „manekenekkel” mint Pataki Ágival, Bálint Ágnessel, Sütő Enikővel, Vadász Évával, Kristyán Judittal, Csák Csillával, Halmy Krisztinával, Charlotte Clavier-val, Lantos Piroskával és Bíró Icával.

Pataki Ági a legendás MK 27-es kazettás magnóval (fotó: F.C./fn.hu)

Pataki Ági az MK 27-es kazettás magnóval (fotó: F.C./fn.hu)

„A lányok között nem volt ellentét, nagyon jól tudtam velük dolgozni,” – nosztalgiázik Füles –„olyan sosem fordult elő, hogy azt mondta volna valamelyikük, hogy „Ezt nem csinálom meg!”. A reklámfotós mindig éppen azt a lányt hívta be fotózásra, aki az elképzeléseinek a legjobban megfelelt. „Pontosan tudtam, hogy kitől mit lehet elvárni, például ki az, aki még fürdőruhára sem szeret levetkőzni, mert előnytelen” – mutat rá. Az akkori modelleknél a sminkelés, a frizurakészítés sokáig öntevékenységként működött, ráadásul a ruha is a sajátjuk volt. „Az volt a jó, ha egy modellnek sokféle ruhája volt, – magyarázza – a fotózásra elhozta a ruhatárát, amiből közösen kiválasztottuk a legmegfelelőbbet.”

Füles módszere a rendkívül alapos előkészítés volt, azaz nem ott, a fotózás helyszínén találta ki a dekorációt és a beállítást, hanem már jóval előtte, sőt sok esetben előző nap valamelyik családtagjával „le is próbálta”. „Mire megjött a modell, már minden oda volt készítve, én pedig csak egy képet csináltam, negyedóra alatt már végeztünk is” – emlékezik vissza a fotóművész, aki egyedül azt sajnálja, hogy mára már kiveszett a természetesség a modellszakmából. „Régen minden modellt ismertek, ma viszont a nevüket sem tudjuk. Fabulonos Ági a mai napig él, mint fogalom – ilyen ma elképzelhetetlen” – jegyzi meg.

ahol láthatjuk a híres plakátnaptárakat…

Tóth József Füles “Legendás manekenek a 70-es és 80-as évekből” című plakátnaptár-kiállítását a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2011. február 28-ig lehet megtekinteni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.