Élet-Stílus

Elhunyt a feministák ikonikus plakátmodellje

Geraldine Doyle, a második világháború egyik legismertebb plakátjának női modellje 86 éves korában, 2010. december 26-án hunyt el.

A ’We can do it!’ plakátja bejárta az egész világot, és a nők egyenjogúságáért vívott harc ikonikus képe lett, sokaknak mégsincs fogalmuk arról, ki volt a képen szereplő hölgy.

„Geraldine Hoff 1924-ben, Michiganben. Elektromos vállalkozó édesapja tízéves korában meghalt, míg zeneszerző édesanyja gerincferdülésben szenvedett. Így a fiatal lány már a középiskola elvégzése után, 1942-ben munkába állt a Broach & Machine Co. nevű amerikai cégnél, ahol fémek megmunkálásával foglalkoztak. Ebben az időszakban sok amerikai férfi bevonult a hadseregbe, így a hátországra egyre nagyobb feladat hárult. A nők olyan munkát kezdtek el végezni, melyek korábban a férfiak feladatai közé tartoztak” – olvasható a rövid életrajz a Fashion Time oldalán.

Mivel Geraldine csellós volt és féltette a kezeit, így rövid idő után elhagyta a gyárat. Ennek ellenére jókor volt jó helyen, mert a United Press International fotósa megörökítette munka közben a fiatal nőt. Később ez a fotó ihlette meg J. Howard Miller grafikust, aki a “We can do it!” címmel közismertté vált posztert rajzolta. A plakát később a női egyenjogúságért vívott harc szimbólumává vált és „Rosie, a szegecselő képe” – ahogy elnevezték – bejárta az egész világot.

A történet érdekessége, hogy a mit sem sejtő hölgy ezzel, tudtán kívül a feministák élharcosává vált. A lány a valóságban férjhez ment Leo Doyle fogorvoshoz, és családanyaként élte mindennapjait.

Arról, hogy a feminizmus egyik ikonikus alakjává vált, Geraldine csak évekkel később, 1984-ben szerzett tudomást, amikor az eredeti fényképet meglátta a Modern Maturity magazinban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Meghalt Geraldine Doyle (www.fashiontime.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik