Élet-Stílus

A légiósok elnyomják a hazai fiatalokat

Egy svájci tanulmány szerint egyre több idegenlégióst alkalmaznak az európai futballcsapatok, és ennek következtében a saját nevelésű fiatal játékosok kevés lehetőséget jutnak.

A neuchateli egyetem – amely októberben a kontinens 534 élvonalbeli klubját vette górcső alá – elemzése szerint egy átlagos egyesület manapság több mint nyolc külföldi labdarúgót, köztük egy brazilt alkalmaz első csapatának – átlagban – 24,5 fős keretében.

Az egy évvel ezelőtti felméréshez képest a csapatok keretében kevesebb 21 éves vagy annál fiatalabb található, továbbá kevesebb a saját nevelésű futballista is.

A 36 európai országot vizsgáló tanulmány azt is megállapította, hogy az első osztályú labdarúgóklubok játékosainak közel fele már kipróbálta magát legalább egyszer külföldön.

A légiósokra vonatkozó extrém példát az angol Premier League adja, ahol a húsz csapat összesen 320 külföldit foglalkoztat, és az elemzés azt is kiemeli, hogy a felmérés ideje alatt a BL-címvédő Inter a játékidő 99,8 százalékát nem olasz labdarúgók kapták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik