Élet-Stílus

Kézi-vb: ha csal a bíró, lecserélik

admin
admin

2011. 01. 19. 12:52

A svédországi férfi kézilabda-vb-n már érvényben van az a szabály, amely szerint mérkőzés közben lecserélhető az a játékvezető, aki nyilvánvalóan manipulálni akarja az eredményt.

Andorka Sándor, a nemzetközi szövetség (IHF) játékvezetői bizottságának magyar tagja az MTI-nek szerdán elmondta: két személy dönt arról, hogy a nyilvánvalóan csalást megkísérlő bírót leváltsák-e még a meccs alatt. „A zsűriasztalnál felügyelő hivatalos IHF-személy, valamint a nézőtéren helyet foglaló IHF-megfigyelő közösen határoz arról, hogy kell-e csere. Szeretném jelezni, ilyen még nem fordult elő, és a szabály kizárólag IHF-rendezvényekre vonatkozik. Akkor nem lehet cserélni, ha egy bíró hibázik, csak akkor, ha nyilvánvalóan manipulálni akarja az eredményt” – nyilatkozta Andorka.

A nemzetközi szövetség a 2009-es kínai női vb alatt hozta meg ezt a szabályt – a berlini Der Tagesspiegel lapnak a svédországi vb-re kiküldött tudósítója szerint „suttyomban” fogadták el Hasszan Musztafa IHF-elnök kezdeményezésére -, és azért került most reflektorfénybe, mert a németektől több szakember is felháborodásának adott hangot.

Peter Rauchfuss, a német játékvezetői testület korelnöke kijelentette: az új szabálynak nincs esélye a német pályákon. „Ha egy bírót mérkőzés közben lehoznak a pályáról, az egyenértékű a helyszínen történő agyonlövéssel!” – fogalmazott kissé drasztikusan.

A német kézilabdacsapatok trénerei, szakvezetői szintén szörnyülködve reagáltak a hírre. „Ez nem lehet igaz, ugye csak vicc az egész?” – kérdezett vissza Alfred Gislason, a német Kiel vezetőedzője, aki elképzelni sem tudja, hogyan történik majd az esetleges bírócsere, és azt sem tudja, hogy neki edzőként lehet-e befolyása a döntésre.

„A felelősök körében nyilvánvalóan olyan nagy bizalmatlanság uralkodik az IHF-bírókkal szemben, hogy szükségesnek látták egy ilyen intézkedés meghozatalát. Kíváncsi lennék rá, hogy ki verte keresztül ezt az egészet…!?” – fogalmazott Gerd Butzeck, a legjelentősebb európai klubok érdekeit képviselő Group Club Handball ügyvezetője.

Jan Tuik holland szakember úgy vélte, hogy az európai szövetség (EHF) bizonyosan nem fogja átvenni az új szabályt az IHF-től – tehát az európai porondon nem lesz bírócsere.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.