Élet-Stílus

Új igazgató lehet Pécsett

Rázga Miklós színművészt támogatja a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára pályázók közül a pécsi városvezetés - közölte Nagy Csaba , a város Fideszes alpolgármestere.

A Pécsett játszó színész Gulyás Dénes operaénekessel közösen adta be pályázatát a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatói posztjára. “A városvezetés számára fontos szempont volt a pályázatok értékelésekor, hogy abból világosan látható legyen a színház megújításának koncepciója úgy, hogy a leendő vezető számít a pécsi értékekre, a helyi társulatra, a nagyszerű művészekre, akik a városban játszanak” – áll a közleményben.

A végső döntést a pécsi közgyűlés hozza meg, várhatóan január 27-én. A pécsi önkormányzat tavaly november 4-én másodszorra írt ki pályázatot a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára, mert a helyhatósági választások előtti utolsó közgyűlési ülésen nem sikerült vezetőt választani a teátrum élére.

A posztra korábban a színházat mintegy két évtizede irányító Balikó Tamás mellett Dörner György, Rázga Miklós, Márton András színművész, valamint Béres Attila és Rusznyák Gábor rendező pályázott. Mind a hat jelentkezés érvényes volt, s bár a szakmai előkészítő bizottság Balikó Tamás és Márton András pályázatát részesítette előnyben, a város kulturális bizottságának támogatását egyikük sem nyerte el, ahogy a közgyűlését sem.
Balikó Tamás

Balikó Tamás

A nyilvánosságra került információk szerint az újabb pályázaton is hatan indultak: Balikó Tamás, Dörner György, Márton András, Moravecz Levente, Rázga Miklós és Rusznyák Gábor. A szakmai előkészítő bizottság keddi zárt ülésén Balikó Tamás, Márton András és Rázga Miklós kapta a legtöbb szavazatot.

Balikó Tamás jelenlegi direktor megbízatása február 15-én jár le, az új igazgató így február 16-tól vezetheti majd öt éven át a színházat. A jelentkezőkkel szemben követelmény volt a felsőfokú szakirányú végzettség és a legalább ötéves szakmai gyakorlat. A pályázatoknak tartalmazniuk kellett az intézmény szervezetére, működésére vonatkozó szakmai koncepciót, vezetői programot.

Elvárás volt az is, hogy törekedjenek a műfaji sokszínűségre, a hazai opera-, musical- és operettkincs bemutatására, s emellett arra is, hogy az intézmény fokozottan vegyen részt a fiatalok színházra nevelésében, a színházlátogatók között a gyermek és ifjúsági korosztály arányának növelésében. A feltételek szerint az igazgatónak a gazdasági viszonyok, támogatások figyelembevételével, optimálisan kell megterveznie a teátrum működtetését, kihasználtságát, és feladata az intézmény operatagozatának fejlesztése, továbbá a Pécsi Balett szerepének erősítése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik