Élet-Stílus

Lesz egy lovunk a Berlinalén

Hosszú évek után újra lesz magyar alkotás a Berlinale játékfilmes versenyében: a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál válogatásában lesz Tarr Béla A torinói ló című új filmjének világpremierje - közölte a Magyar Filmunió. éni Gábor producer tájékoztatása szerint a magyarországi bemutatót márciusra tervezik.

Az 1951-ben alapított fesztivál az év első filmes világtalálkozója, a filmművészet és a filmszakma legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi cannes-i fesztivál előtt. Programját idén is közel 4000 film közül választották ki a szervezők, és A torinói ló világpremierjét is ott lesz.

Ez Tarr Béla nyolcadik és állítólag utolsó játékfilmje, amit állandó alkotótársaival közösen jegyez: a film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály, Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A 150 perces, Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály főszereplésével készült film egy öregedő ló gazdáiról szól, akik megélhetését már nem fedezi az állat. A forgatókönyvről még annyit tudni, hogy prológusában a Nietzsche karrierjének végét jelző torinói
incidenst idézi meg a szerző, Krasznahorkai László: a filozófus egy
lestrapált gebe nyakába borult, majd elájult és többé nem írt soha.

Lesz egy lovunk a Berlinalén 1

“Tavaly november óta lovat ganajozok, felszerszámozom, leszerszámozom,
de eddig még egy kockát sem forgattunk.” – nyilatkozta Derzsi a Magyar Narancsnak.

Bár hosszú idő óta ez az első hivatalosan is magyarnak minősülő alkotás a Berlinale játékfilmes versenyében, két évvel ezelőtt egy magyar részvételű film, a brit-román-magyar koprodukcióban készült Varga Katalin balladája szerepelt a válogatásban. Az angol Peter Strickland filmje, amelynek számos közreműködője magyar volt, hangtechnikai munkájáért Ezüst Medvét kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik