Élet-Stílus

Csak a csodában bízhatnak az üldözők

Az utolsó előtti szakaszt követően a motorosok között Marc Comának negyedóránál is több az előnye, míg az autósoknál Nasszer al-Attijah közel 48 és fél perccel vezet a 32. Dakar-ralin.

A csütörtök esti eső miatt a pálya egyes részein sártenger fogadta a versenyzőket pénteken a dél-amerikai Dakar-ralin. Ráadásul a szervezők úgy döntöttek, hogy a kamionokat indítják elsőként, akik gyakorlatilag árkot ástak a víztől föllazult talajba, így a mögöttük érkezőknek küzdeni kellett rendesen, főként a motorral versenyzőknek.

A címvédő Cyril Despres újabb támadásra készült, hogy befogja az élen álló Marc Comát. A francia sokáig az élen állt, de végül csak második lett és a hátrányából sem faragott semmit, mivel Coma nem taktikázott, nem osztotta be az előnyét, hanem harcolt – és nyert. Idén már ötödször, és az utolsó szakasz előtt több mint negyedóra az előnye.

„Hátravan még 190 kilométer. Normálisan nem szabad, hogy bármilyen komplikáció legyen, de még versenyeznünk kell. Az útvonalat úgy tervezeték meg, hogy a feszültség egészen a végégig megmaradjon. Várunk és meglátjuk, mi történik” – mondta Coma.

Csak a csodában bízhatnak az üldözők 1

Az autósok mezőnyében pontosan az történt, amire számítani lehetett: a szakasznak ötvenperces előnnyel nekivágó Nasszer Al-Attiyah megpróbált kockáztatás nélküli, biztonságos, de gyors tempóban haladni. Ám ez nem olyan egyszerű, ha az ember az elmúlt másfél hétben tövig nyomta a gázt. „Kemény volt nagyon, mert a starttól a célig erősen kellett koncentrálni. Nem akartunk hibázni. Ez volt pályafutásom legkeményebb szakasza, mert összpontosítanom kellett, nem hibázhattam. Néha túl gyorsan mentem néha túl lassan, de végül nem volt gond, befejeztük a szakaszt” – mondta al-Attyiah, akinek már csak célba kell vinni a Touareget, hogy meglegyen élete első Dakar-sikere.

Carlos Sainz nem taktikázott. A tavalyi győztes tisztában volt vele, hogy Stephane Peterhansel megpróbálja tőle megszerezni a harmadik helyet. Így aztán a Matador becenevű spanyol odatette magát, végül megnyerte a szakaszt. Tizennegyedikként rajtolt, s a pályán tíz ellenfelét előzte meg a raliversenyekre emlékeztető szakaszon.

„Ez a szakaszgyőzelem egy kis vigasz. Remekül vezettünk, sok résztvevőt kellet megelőznünk. Sok helyen poros volt a szakasz és defektünk is volt. De a legfontosabb az, hogy célba értünk, és Stephane Peterhansel nem került közelebb hozzánk – mondta Sainz. – A 23. szakaszgyőzelem nagyon jó dolog, de nem ez volt a célunk, hanem a végső siker. Peterhanselnek is ennyi van, szombaton meglátjuk, kié lesz a rekord”.

Ha már egyszer a végső győzelem tulajdonképpen eldőlt…

12. szakasz, San Juan-Cordoba, 678 km:
Autósok:
1. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 6:37:18
2. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 2:43 p hátrány
3. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 6:11 p h.

Összetett:
1. al-Attijah 45:17:30
2. de Villiers 48:21 p hátrány
3. Sainz 1:21:16 ó h.

Motorosok:
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 6:42:42
2. Cyril Despres (francia, KTM) 37 mp hátrány
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 7:21 p h.

Összetett:
1. Coma 49:55:26
2. Despres 16:36 p hátrány
3. Francisco López (chilei, Aprilia) 59:27 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik