Élet-Stílus

Vereséggel kezdtük a vb-t

A magyar férfi kézilabda-válogatott 32-26-ra kikapott az ötkarikás ezüstérmes, esélyesebb izlandi csapattól a svédországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Kimaradt helyzetekkel indult a meccs, az első gólra három és fél percet kellett várni. Az elején sok pontatlanság csúszott a játékba, de ez betudható volt a vb-nyitánynak.

A mezőnyből Atlason nyugodott meg először, háromszor is betalált Fazekasnak, míg a magyaroktól Gál villant kétszer. A túloldalon a kapus Gústavsson gyorsan elkapta a fonalat, nehéz volt túljárni az eszén. Két értékesített izlandi büntetővel 5-2 lett a 9. percben. Hiába jött fel ezek után 5-4-re a Mocsai-csapat, két rossz passz, és máris 7-4 oda. Még negyedórája sem ment a játék, amikor 9-5-re elhúzott a jól védekező Izland.

Ilyés kiállítása alatt még nagyobbra nőtt a különbség, 11-6-nál, a 19. percben Mocsai Lajos időt kért. Ezt követően gyorsabbá vált a támadójáték, Stefánssont kiküldték a bírók, ám ebben a szakaszban csak egy gólt sikerült lőni. A 24. percben, 13-8-nál Mikler állt a kapuba – szép védésekkel mutatkozott be -, míg Császár helyett Lékai irányított. Két találat után Schuchot kiállították, ugyanakkor így is maradt a háromgólos különbség.

Vereséggel kezdtük a vb-t 1

A második félidő egy-egy gólja után Ilyést – aki két év után nyáron visszatér Veszprémbe – is kiküldték. A vb-újonc Lékai azonban nem ijedt meg, kétszer villant, de ez is csak arra volt elég, hogy ne szakadjon le nagyon magyar csapat. Emberelőnyben maradt a „tisztes távolság” a két válogatott között, ráadásul Mocsai hetest hibázott.

Gulyás sem úszta meg kiállítás nélkül, magyar emberhátránynál a több mint 300-szoros válogatott, 37 esztendős Stefánsson kapta el a fonalat. Bő negyedórával a vége előtt 24-17 lett az állás. Jöttek a cserék, ám ettől nem vált hatékonyabbá a mieink játéka.

Hét perccel a vége előtt, 29-20-as izlandi vezetésnél Mocsai még egyszer időt kért. A hajrában Ilyés harmadik kétpercese miatt piros lapot kapott, ezzel együtt valamelyest sikerült faragni a hátrányból.

A vereség „benne volt a pakliban”, hiszen Izland a pekingi olimpián második, az egy évvel ezelőtti Eb-n pedig harmadik volt. A célkitűzés, vagyis a hét közé jutás szempontjából fontos lenne, hogy szombaton a magyar csapat legyőzze a szintén veszélyes Norvégiát.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány:

„Izland frissebb, gyakorlottabb, dinamikusabb volt a nálunk. Támadásban kicsit statikusan mozogtunk, a cserék révén sem sikerült ledolgozni a hátrányunkat. Védekezésben csak Zubai nyújtott olyan teljesítményt, amilyet elvárhatunk. A vereség azt jelenti, hogy a norvégok elleni, valamint a többi csoportmeccs rendkívül fontossá vált. Szeretnénk a mostaninál gyorsabb csapatot kiállítani szombatra.”


Vb, B csoport (Norrköping), 1. forduló:
Izland-Magyarország 32-26 (14-11)
Gól: Pálmarsson 8, Petersson 5, Stefánsson 4/1, Atlason 4, Sigurdsson 4, Gunnarsson 3, Ingimundarsson 2, Ólafsson 1, Gudjónsson 1/1, illetve Mocsai 5/3, Lékai 4, Gulyás 4, Ilyés 2, Gál 2, Harsányi 2/1, Törő 2, Nagy 2, Zubai 2, Iváncsik G. 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik