Élet-Stílus

Újra felbukkant a vörösmacska

Első alkalommal sikerült 2003 óta lefényképezniük tudósoknak a végveszélyben lévő borneói vörösmacskát az ázsiai sziget trópusi erdeiben.

A vöröses vagy szürkés szőrű faj néhány példányát Borneó szigetének Malajziához tartozó részén, Sarawakban sikerült lencsevégre kapni. A képen két-három egyed tűnik fel – közölte Wilhelmina Cluny, az esőerdőkért felelős minisztériumnak dolgozó tudós. “Ez a faj rendkívül rejtőzködő. Már kihaltnak gondolták, míg 2003-ban nem készült róla fénykép” – mondta a szakember. Az állatot azóta nem látták. “Mindez bíztató, a felvétel kiaknázott erdőterületen készült; most az a kérdés, hogy az ilyen területek vajon alkalmasak lehetnek-e a vadállatok számára, különösen a kihalóban lévő fajok számára” – vetette fel a kutató.

A vösömacska körülbelül akkora, mint egy közepes termetű kutya. (wikipedia.com)

A vösömacska körülbelül akkora, mint egy közepes termetű kutya. (wikipedia.com)

A borneói vörösmacska alig ismert a tudósok előtt, akik azt sem tudják meghatározni, hogy az igen kicsire becsült populáció továbbra is csökkenőben van-e. Környezetvédő szervezetek rendszeresen a borneói esőerdő fokozottabb védelmére szólítják fel a sziget területén osztozó három államot, Indonéziát, Malajziát és Bruneit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik