Élet-Stílus

A Sziget a túlélésért tárgyalna

Kizárólag tárgyalásos úton tudjuk rendezni a fővárossal a helyzetet, de egyelőre még időpontot sem kaptunk, így csak üzengetni tudunk, ami nemigen viszi előrébb a megállapodást – mondta az fn.hu-nak Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője.

A rendezvény főszervezője lapunknak elmondta, hogy már december óta próbál találkozót kérni a főpolgármestertől, amióta először arról hallott, hogy a rendezvénytől területhasználati díjat kérne Budapest, de még nem sikerült Tarlós Istvánnal tárgyalnia.

A Sziget Fesztivált rendező Sziget Kft. főtulajdonosa, az econet.hu Nyrt. szerdán azt közölte, bízik abban, hogy megtalálják a közös nevezőt az összes kerületi és fővárosi szabályozási kérdésben. Kedden a Fővárosi Önkormányzat közölte: a jövőben már nem kívánja ingyenes közterület-használattal támogatni a Sziget Fesztivált.

Felhívják a figyelmet, hogy a sajtóban megjelent – a cég szerint vélhetően tévedésből származó – egy hétre számított 2,5 milliárd forintos területhasználati díj a fesztivált ellehetetlenítené.

A cég az összeget irracionálisnak tartja. Példaként felhozzák, hogy az Óbudai Sziget másik részén egy hasonló nagyságú, de infrastruktúrával és épületekkel ellátott építési terület tulajdonjogát 3,6 milliárd forintért értékesítették.

Gerendai Károly, a közleményben megjegyzi, hogy egy teljes infrastruktúrával ellátott, fedett, európai színvonalú, tízezren felüli látogatót befogadni képes rendezvényhelyszín piaci bérleti díja naponta néhány millió forint.

Balázs Csaba, az econet.hu, a Sziget Kft. főtulajdonosának igazgatósági elnöke kifejti: “A Sziget Fesztivál – a KPMG tanulmánya szerint – több mint 3,5 milliárd forint pozitív GDP-hatással bír, 1,4 milliárd forint addicionális adó- és járulékbevételt eredményez, illetve több mint kétmilliárd forint munkajövedelmet generál. A nemzetgazdasági szinten ilyen jelentős pozitív hatással bíró rendezvényeket mind Európában, mind hazánkban jellemzően támogatni szokták.”

A Fővárosi Önkormányzat hivatalos tájékoztatása szerint a közterület-használati díj mértékét – figyelemmel arra, hogy milyen kiterjedt területet vesz igénybe a fesztivál – egyedileg fogják kialakítani.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes kedden sajtótájékoztatón elmondta: a fővárosi költségvetési koncepció készítésekor figyelembe vették azt az elvet, hogy a főváros minden olyan bevételéről, amely rendeletéből vagy vagyona hasznosításából származik, csak indokolt esetben mondhat le. Ezért a közterület-használatokra az a generális döntés, hogy az ebből származó díjakat a főváros be kívánja szedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik