Élet-Stílus

Botero képet adományozott a Szépművészetinek

admin
admin

2011. 01. 11. 14:13

Fernando Botero a budapesti Szépművészeti Múzeumnak adományozta egyik alkotását. A világhírű kolumbiai festőnek a múzeumban tavaly szeptember végén nyílt kiállítása egyik művéről van szó, amelynek értéke mintegy egymillió euró.

A művész hozzájárulásának köszönhetően a kiállítás az eredetileg tervezettnél csaknem egy hónappal tovább, február 20-ig tart nyitva – tájékoztatott a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályvezetője. Lévay Zoltán kiemelte: a múzeum vezetésében már a kiállítás megnyitása előtt felvetődött az ötlet, hogy ráveszik Boterót, egy művét – hosszú távú letétként – hagyja Budapesten.

A kiállítás szeptember végi megnyitása idején a magyar fővárosban tartózkodó művész erre rábólintott, és azt mondta, addig itt maradhat egy alkotása, amíg az intézmény – szponzori segítséggel – előteremti a vételárat. Botero később azonban módosította döntését és nagylelkűen a múzeumnak adományozta a saját magát torreádorként ábrázoló, 1982-ben készült Önarckép című festményét. Az értékes alkotás a Szépművészeti kortárs gyűjteményébe kerül, a mű ezen belüli bemutatásáról később születik döntés.

A február végéig látható kiállításon – amelyet eddig több mint 60 ezren tekintettek meg – a népszerű alkotó munkáival első alkalommal találkozhat a magyar közönség: az 53 festmény és 5 bronzszobor a művész elmúlt húsz évének munkásságáról ad áttekintést. A kiállítás fő egységei felvonultatják Botero parafrázisait, az emberi gyarlósággal, bűnnel foglalkozó munkáit, a mindennapi életet: a bikaviadalt, a cirkuszt ábrázoló alkotásait, valamint portréit, csoportképeit.

Az 1932-ben született, kalandos életű és rendkívül termékeny művész most bemutatott művein keresztül képet kaphatnak a látogatók arról, miképpen merít ihletet és fejezi ki tiszteletét Botero a klasszikusnak számító európai mesterek előtt, ugyanakkor a tárlat elkalauzolja a látogatókat Latin-Amerika élettől duzzadó, színpompás vidékeire is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.