Élet-Stílus

Mire mennénk Facebook nélkül?

admin
admin

2011. 01. 10. 16:36

A hét végén száguldott végig a hír, bezár a Facebook. A dátum március 15-e. Az ok, az alapító Mark Zuckerbergnek elege lett, pedig milliárdnyi oka van, hogy ne legyen.

A tavalyi év embere, egy Oscar esélyes film ihletője vissza akarja kapni régi életét, elvonulna. Éppen akkor, amikor további jelentős pénzhez jutna vállalkozása? Múlt heti hír, hogy a világ egyik legnagyobb befektetéséi bankja a Goldman Sachs 450 millió dollárt fektetne a Facebookba. Vállalta azt is, hogy további összesen másfél milliárd dollárt hajt fel a Facebook számára. Most zárna be az oldal? A Facebook megszűnése persze kacsa, az oldal kommunikációs vezetője cáfolt mindent. Sőt segítséget kértek abban is, hogy gyorsan vége legyen ennek a „hülyeségnek” – írt a cég a Mashable-nak.

A felröppent álhír mindenesetre rávilágít, hogyan hat a Facebook a világra és hogy miért is olyan sikeres. A legfontosabb talán, hogy birtokolja a világ netezőinek online identitását. Hajdanán minden oldalhoz külön regisztrációt kellett, mára csak az az oldal maradhat életben, amelyhez a Facebookon keresztül is el lehet jutni. Egy felmérés szerint a Facebook birtokolja az online identitások 46 százalékát, szemben az ilyen szempontból már koránt sem annyira gigászi Goolge-lal, amely az identitások 17 százalékával rendelkezik.

A leggyakrabban használt online identitások.

A leggyakrabban használt online identitások.

A Gigya.com elemzésben egyébként részletesebb képet kaphatunk, hogyan is állnak az egyes internetes óriások a fontosabb szegmensekben. A Facebook szerepe egyedül a hírek területén nem vezető itt a Twitter birtokolja a legtöbb felhasználót 45 százalékkal.
A Facebook tőzsdére vitele is egyértelmű mára. A szájt több látogatót vonzott az elmúlt év java részében, mint a Google nyitóoldala. 50 milliárd dollár egy cégért, a Kraft Foods vagy a Boeing összértékét vennénk. Az oldal felhasználóinak száma jócskán meghaladja a 600 milliót, a bevételek is elkezdtek csorogni, a profit elérte a 355 millió dollárt, 1,2 milliárdos forgalom mellett.

A Facebook főbb tulajdonosai egy tavalyi lista alapján:
Mark Zuckerberg: 24%, $5.3 milliárd
Accel Partners: 10%, $2.2 milliárd
Digital Sky Technologies: 10%, $2.2 milliárd
Dustin Moskovitz: 6%, $1.3 milliárd
Eduardo Saverin: 5%, $1.1 milliárd
Sean Parker: 4%, $880 millió
Peter Thiel: 3%, $660 millió
Greylock Partners: 1.5%, $330 millió
Meritech Capital Ventures:1.5%, $330 millió
Microsoft: 1.3%, $286 millió
Li Ka-Shing: 0.75%, $165 millió
Interpublic Group: <0.5%, $110 millió Azért akadnak figyelmeztető jelek is. Amennyiben feltételezzük, hogy az oldal valóban ér 50 milliárd dollárt, az éves profitja pedig 500 millió dollár, akkor az értéke 100 szorosa a profitjának. Ez a Google esetében is „csak” 25-ös szorzó. Ezt pedig figyelmeztetésnek kellene vennie minden befektetőknek, ugyanis egy korábbi esetben például a Cisco Systems, amely szintén domináns szereplője volt a szektornak, 2000-ben 200-as értéket tudott, mára mindössze 15-öst – írta egy korábbi elemzésében a Bloomberg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.