Élet-Stílus

Újszülött kiselefánt

A születés után néhány órával már felfedezőútra indul a kis ormányos.

A San Diego Zoo Safari Parkban december végén született afrikai elefántbébi volt a negyedik a tavalyi évben, aki náluk látta meg a napvilágot. A csöppség 22 hónapig fejlődött mamája méhében, és olyan fejletten született meg, hogy alig pár órája volt a világon, máris sétálni indult. Felfedező útján kicsit ide-oda botladozva ugyan, de megnézte a kifutót, sőt, még a vizesmedencét is, szóval talpraesett kis jószág képét mutatja. A kisfilmben egy másik újszülött elefántot láthatunk, amint anyja emlőjét keresi, szintén a San Diego Állatkertből.

Az afrikai elefánt veszélyeztetett állat. Ezeket a hatalmas emlősöket értékes agyaruk miatt vadászták, amit ma már törvény tilt, ám ennek ellenére változatlanul csökken egyedszámuk. Az elefántcsontból készült dísztárgyaknak sajnos még mindig nagy a keletjük.

Az agyarról érdemes egyébként tudni, hogy az tulajdonképpen az elefántok specializálódott felső metszőfoga. Fogzománcot nem tartalmaz, csak dentint, és életük végéig növekszik. Két méternél hosszabbra is megnőhet, de a legnagyobb agyar, amit valaha találtak, több mint három méteres volt. Hogy mire használják? A táplálék kiásására, mozgatására és harcra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mentsük meg az elefántokat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik