Élet-Stílus

A közösségi hálót választották a legjobb filmnek

A közösségi hálót választotta a tavalyi év legjobb filmjének az amerikai Filmkritikusok Országos Társasága (NSFC).

A szervezet, amely amerikai napilapok és magazinok kritikusait tömöríti, szombaton nevezte meg díjainak nyerteseit egy manhattani étteremben. A szakírók a Facebook alapításáról szóló A közösségi hálót hozták ki abszolút győztesként: a film rendezője, David Fincher, forgatókönyvírója, Aaron Sorkin és főszereplője, Jesse Eisenberg is elnyerte a testület díját.
A színésznők kategóriájában viszont a Vincere című Benito Mussoliniről szóló film női főszereplőjét, Giovanna Mezzogiornót szavazták meg a legjobbnak.

Az epizódszereplők közül Geoffrey Rush A király beszéde, Olivia Williams pedig a Szellemíró című filmben nyújtott alakításával győzte meg a kritikusokat. A Sakál néven elhíresült terroristáról szóló Carlos című francia-német film a legjobb külföldi produkció díját kapta. A dokumentumfilmek közül pedig a 2008-as pénzügyi világválságról készült Inside Job című munkát tüntették ki.
Az operatőri elismerést Roger Deakinsnek ítélték oda A félszemű című western képeiért.

Az 1966-ban alakult, 61 tagot számláló társaság – amelyhez olyan kritikusok csatlakoztak, mint Roger Ebert, a Chicago Sun-Times-tól, vagy Kenneth Turan a Los Angeles Times-tól, Joe Morgenstern a The Wall Street Journaltól és David Denby a The New Yorkkertől – 45. alkalommal szavazott az év legjobb filmjeiről és filmes alkotóiról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik