Élet-Stílus

Tejtestvér gepárdkölykök

Pár nap eltéréssel született ez a két kis szőrgombóc, akik keményen megdolgoznak a tejecskéért.

Ez a két gyönyörű kis gepárdbébi egyelőre távolról emlékeztet csak a szavannák gyorsasági bajnokára, a kecses, izmos, villámgyors ragadozóra. A csöppségek a Smithsonian Állatkert egy speciális intézetében születtek, sok-sok év várakozás után, így annál nagyobb volt az öröm, amikor világra jöttek. Egyikük mamája az 5 éves Amani, a másikuké a 9 éves Zazi.

Tejtestvérek azért lettek, mert a természetben, ha a gepárdok csak egy utódnak adnak életet, nem indul be kellően a tejtermelés. Számunkra furcsa lehet, de a természet törvényei azt diktálják, hogy a faj túlélése érdekében és a nagyobb következő alom reményében az anya magára hagyja kicsinyét, és ismét párosodjon.

Mesterséges körülmények között azonban közbe lehet avatkozni, és meg lehet menteni a kicsiket, mint esetünkben. A két bébit tehát a tapasztaltabb Zazihoz rakták, hátha a nagyobb alom miatt több tejet tud termelni. Az összeszoktatás ritkán sikerül, a gondozók azonban kitartóak voltak és bíztak a sikerben, ami láthatóan nem maradt el.

Az intézet igazgatója nagyon büszke a gepárdállományra, és arra, hogy hozzásegíthetik ezt a csodálatos, ám veszélyeztetett fajt a gyarapodáshoz. Friss becslések szerint már csak hét-tízezer gepárd él szabadon.

AJÁNLOTT LINKEK:

A szaharai gepárd ismét színre lépett

Ajánlott videó

Olvasói sztorik