Élet-Stílus

Lecsúsztunk a melegrekordról

A mostani melegedés pár napig tart csak, kedden ismét hidegfront éri el hazánkat. A pénteki csúcs 13,9 fok volt, ami azért nincs olyan nagyon messze a 2001. január 7-én mért abszolút rekordot jelentő 17,6 Celsius-foktól.

A pénteki napon Budapesten plusz 3-4 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet, a legmelegebbet a Baranya megyei Sellyén mérték, itt 13,9 fok volt – tudta meg az fn.hu az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ). A „hőrekorder” január 7-e 2001-ben volt, amikor Kiskunmajsán 17,6 fokot mutattak a hőmérők. Budapesten ezen a napon 1994-ben volt a legmelegebb ezen a napon, 15,1 Celsius-fok. Az országos hidegrekordot egyébként, -24,6 fokot Baján mérték 1947. január 7-én.

Szombatra az előrejelzések szerint északkeleten felhős, borult idő várható, másutt hosszabb-rövidebb időre felszakadozik a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű, főként északkeleten lehet gyenge eső, ónos szitálás – írja a met.hu. Sokfelé párás lesz a levegő, északon foltokban köd is képződik. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül, délnyugaton többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul, de délnyugaton +5, +6 fok is lehet.

Lecsúsztunk a melegrekordról 1A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton az ország nagyobb részén 7 és 14 fok között valószínű, északon, északkeleten azonban csak 1 és 5 fok között várható. Ez azt jelenti, hogy a melegrekord ekkor sem fog megdőlni: 2005-ben a Baranya megyei Mázán 17,6 Celsius-fokot mértek.
A viszonylagos meleget kedden egy hidegfront szakítja meg, amelynek hatására néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, majd a hét második felében újabb lassú felmelegedés kezdődik. Vasárnaptól szerdáig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán délen és nyugaton szakadozik fel átmenetileg, helyenként a felhőzet, és süt ki néhány órára a nap.

Az időszak elején és végén északon, északkeleten lehet kisebb eső, az időszak közepén több helyen valószínű eső, zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 5, 12, majd 0, +6 fok között valószínű – írja az OMSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik