Élet-Stílus

Bezár a Szépművészeti

Szombaton és vasárnap még megnézhetjük a Szépművészeti Klimt-kiállítását, aztán egy időre „takarékra” kapcsol a múzeum. A lassan megszokott nagy tárlatokra kíváncsi érdeklődők helyett gépek és munkások lepik majd el a Hősök terét, hamarosan indul a régen beígért felújítás, átépítés.

A „Nuda Veritas – Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905” című tárlat szeptember 23-án nyitott, mintegy 100 millióba került, biztosítási értéke 35 milliárd forintra rúgott. Péntekig több mint 90 ezren látogatták, és az utolsó két napra is sok érdeklődőt várnak – mondta lapunknak a múzeum sajtófelelőse. Pénzes Borbála hozzátette, ez a vártnál nagyobb sikernek tekinthető. Szombaton és vasárnap tíztől este hatig várják még az érdeklődőket.

Bezár a Szépművészeti 1

Ezután még néhány hétig megtekinthetjük a Botero-kiállítást és az állandó tárlatot, majd búcsúzik egy időre a nagyközönségtől. a Szépművészeti.

Kezdődik a bővítés

A tervek szerint ugyanis tavasszal indul a múzeum bővítését célzó nagyszabású beruházás. Az intézmény a bővítés első szakasza alatt fél évig zárva lesz, ekkor hajtják végre azokat az átalakításokat a régi épületben, amelyek az új, földalatti szárny csatlakozása okán válnak szükségessé.

A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során közel nyolcezer négyzetméterrel bővül a múzeum. Az új épületszárnyban időszaki kiállítóterem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kap majd helyet.

Az új tervek szerint nem vezet majd bejárat a homlokzati főlépcsőn keresztül és az új, térszint alatti épületszárnyba vezető liftet és lépcsőt két, egyenként 50 négyzetméter alapterületű üveghasáb fedi majd, így azok semmit sem takarnak ki sem a múzeumból, sem pedig a Hősök tere látványából.

Varázsgemmák, El Greco, Hollán

A múzeum régi épülete október végén nyit ki újra, addigra egy ideiglenes bejáratot alakítanak ki a nagyközönség számára az Állatkerti körút felől.

Az első őszi tárlat a „Nemes Marcell, a legendás műgyűjtő-mecénás – El Grecótól Rippl-Rónaiig” címmel nyit majd meg, majd novemberben egy grafikai kiállítás nyílik, amellyel a Párizsban élő Hollán Sándor előtt tisztelegnek. Az év egy különleges tárlattal zárul, ami az úgynevezett varázsgemmák, vésett talizmánok kultúrtörténeti szerepét tekinti majd át.

A Szépművészeti májustól szeptemberig az európai uniós elnökségi év programjaihoz egy szabadtéri kiállítással járul hozzá. A projekt címe: Művészet a tavon.

A különleges tárlatra 25 kiemelkedő európai művészt kértek fel, akik egy-egy projektet “álmodnak meg” az addigra felújított Városligeti-tóra, ahol a látogatók csónakokkal is megközelíthetik majd a műalkotásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik