Élet-Stílus

A Barca és a Bayern feji a FIFA-t

A spanyol bajnok Barcelona jutott a legnagyobb összeghez a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA), amiért elengedte játékosait a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra. A Bayern alig lemaradva második.

A szervezet 55 ország 400 klubját kompenzálta, amiért futballistáik részt vehettek a tornán. A FIFA összesen 40 millió dollár osztott szét ezek között az egyesületek között.

A katalánok klub 866 ezer dollárral végzett a lista élén, a második helyen a Bayern München végzett 778 ezerrel, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára a Chelsea léphetett fel 762 ezerrel.

A FIFA egy játékosért napi 1600 dollárt fizetett, az óra két héttel a torna kezdete előtt “indult el”, majd a futballista utolsó mérkőzése után egy nappal “járt le”. A bajnokságokat tekintve az angol Premier League-ben szereplő klubok vezetik a rangsort 5.95 millió dollárral, amelyet a német Bundesliga (4.74 millió dollár), és a spanyol Primera División (3.7 millió dollár) követ.

A Barcelona összesen 13 futballistát delegált a világbajnokságra, ebből heten a végső győztes spanyol válogatott tagjai voltak. A Bayerntől hét bronzérmes német utazott a Dél-afrikai Köztársaságba, valamint az ezüstérmes hollandoktól Arjen Robben és Mark van Bommel.

A FIFA várhatóan a négy év múlva sorra kerülő brazíliai vb-re megemeli ezeket az összegeket és körülbelül 70 millió dollárt oszt szét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik