Élet-Stílus

Padokat építenek karácsonyfákból

admin

2011. 01. 03. 18:48

Padok és hulladékgyűjtő edények javítására használják fel az idén is a köztéri karácsonyfákat Pécsett. A lakosság kidobott fenyői energetikai célokat szolgálnak.

A Széchenyi téren álló tizenhat méter magas, valamint az Uránbányász téri tizenkét méteres karácsonyfát pénteken bontják le és szállítják el. Ágaikat levágják, a törzseket kiszárítják, feldarabolják, hogy az így kapott faanyagból köztéri bútorok megrongálódott, hiányzó elemeit pótolhassák. A faanyag mindössze öt-tíz pad, illetve hulladékgyűjtő javítására elegendő, de a lényeg, hogy a fenyők az ünnep után is hasznosulnak – mondta Kerekes Gábor, a Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. városgondozási referense.

A háztartások kidobott fenyőfáit a hulladékkezelő Biokom Kft. gyűjti össze. Lóczi Szidóniának, a vállalat pr-menedzserének közlése szerint a cég január 3-tól előreláthatóan a hónap végéig üzemelteti járatát, és szállítja el a köztéri hulladékgyűjtő edények mellé helyezett, díszeitől megfosztott fákat.
A mintegy harminc-negyvenezer fenyőfa a Pannonpower Holding Zrt. pécsi erőművébe kerül, ott felaprítják, majd más faaprítékkal keverve a hő- és villamosenergia-termelésre szolgáló biomasszablokkban elégetik. A 120-150 tonnányi karácsonyfa szerény mennyiség a blokk évi mintegy 400 ezer tonna fűtőanyagigényéhez viszonyítva, de az energetikai hasznosítás a lakosság, a hulladékkezelő és az erőmű számára is a legkedvezőbb megoldás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.