Élet-Stílus

Besárgultak a fővárosi zacskók

A rendszer lényegében annyi újdonságot jelent az autósoknak, hogy mostantól nem mikuláscsomagokkal örvendeztetik meg a szabálytalanul várakozókat, hanem sárga tasakban érkezik a büntető cédula. Az új rendszerről egyébként a Rend a Parkolásban! című tájékoztatóban lehet részleteket is olvasni, egyebek mellett, hogy a cég által üzemeltetett területen “türelmi idő illeti meg az autóst”. Ez órán belüli jegyváltás esetén 5 perc, míg egy órán túli jegyváltásnál 15 perc. A pótdíj összege – 15 napon belüli befizetés esetén – 13 vagy 15 órányi parkolási díjnak felel meg (attól függően, hogy este 6 vagy 8 óráig tart a díjfizetési időszak). Ha ennél később egyenlítik ki a bírságot, akkor a pótdíj 41 órányi parkolási díjat jelent.

Az eddig használt parkolóórákat egyelőre nem cserélik, és a díjszabás sem változik egyelőre. (A díjszabás jelenleg a BKV jegyáraihoz kötött, annak maximum kétszeresét lehet kérni egyórányi parkolásért. Ugyanakkor tavaly meghatározták, hogy ez az összeg nem lehet több a benzin éves átlagárának kétszeresénél. A benzinárak tavalyi alakulása sem fenyegeti azzal a fővárost, hogy csökkentenie kellene a parkolási díjait.)

A sokat emlegetett egységes parkolási rendszer is sokáig várathat még magára. A most, a Parking Kft-hez került főútvonalak mellett ugyanis a kerületek belső (a kerületi önkormányzatok kezelésében lévő) útjain továbbra is dolgozhatnak magán parkolási társaságok a jelenleg érvényben lévő szerződéseik lejártáig. Így például a sokat támadott Centrum Parkoló Kft. a Józsefvárosban, ahol 2015-ig tartó érvényes szerződései is vannak.

A Parking Kft. területei. (Klikk a nagyításhoz) - forrás: parking kft.

A Parking Kft. területei. (Klikk a nagyításhoz) – forrás: parking kft.


Január 3-tól tehát a VI., a VII., a VIII., a IX., és a XIII. kerület fővárosi kezelésben lévő útjain veszi át a várakozóhelyek üzemeltetését a 100 százalékban fővárosi tulajdonú Parking Kft. A budapesti parkolás üzemeltetése egyben új szereplővel is bővült a IX. kerületi utcákban (ugyancsak a BÖP Kft. helyére) belép a Ferencvárosi Parkolási Kft. A cég hétfőtől, a városrészben új eszközként, kerékbilincset is használ majd a tiltott helyen parkoló autóknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik