Élet-Stílus

Terjed a láthatatlan méreg

admin
admin

2010. 12. 21. 14:35

Az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja (PM10) Magyarország több nagyvárosában: Miskolcon és Budapesten szmogriadót rendeltek el, a borsodi megyeszékhelyen riasztási, a fővárosban tájékoztatási fokozat van érvényben.

Az Országos Légszennyezettség Mérőhálózat (OLM) honlapján közölt legfrissebb adatok szerint Veszprémben, Székesfehérváron, Miskolcon, Pécsen, Kazincbarcikán a határérték több mint kétszerese a szállópor mennyisége. A legszennyezettebb Pécs levegője, a dél-dunántúli városban a PM10 koncentráció az egészségügyi határérték több mint két és félszerese, a nitrogén-oxid mennyisége pedig csaknem háromszor magasabb a határértéknél.

Erősen szennyezett a levegő Sopronban, Dorogon, Salgótarjánban is, ahol a határértéket csaknem kétszáz százalékkal lépi túl a szállópor mennyisége. Miskolcon továbbra is érvényben van a szmogriadó riasztási fokozata, ezért továbbra is jegy nélkül utazhatnak villamoson, autóbuszon azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében miskolci lakcím szerepel.

láthatatlan gyilkos

A PM10 a tíz mikrométer alatti szemcsékből álló por, szabad szemmel láthatatlan. Nagy tömegben belélegezve izgatja a nyálkahártyát, a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Hosszú távon elősegíti a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák kialakulását. A Levegő Munkacsoport kutatásai szerint Magyarországon a szállóporszennyezés tízezrek idő előtti haláláért felelős okozza.

Braun Csaba, a városi közlekedési Zrt. osztályvezetője kedd reggel azt mondta, Miskolc levegőjének minősége jelentősen nem javul, az önkormányzat és a közlekedési társaság azt kéri a lakosoktól, hogy lehetőség szerint hagyják otthon autójukat, és utazzanak tömegközlekedési járművekkel. Budapesten kedd kora reggel rendelte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Tarlós István főpolgármester, miután a szálló por koncentrációja két egymást követő nap meghaladta napi átlagban a város több pontján a tájékoztatási küszöbértéket.
Az OLM adatai szerint a PM10 mennyisége Budapest minden pontján átlépi az egészségügyi határértéket, a legnagyobb szennyezés Pesthidegkúton (174 százalék), illetve a VIII. kerületi Teleki téren (155 százalék) mérték az állomások.

A javasolt elővigyázatossági intézkedés: a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. A tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetén elsősorban a gyermekek, időskorúak és betegek kerüljék a szellőztetést és a szabadban való tartózkodást

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.