Élet-Stílus

Százmilliókat bukhatnak a filmes cégek

Miközben a filmes szakma zömének fogalma sincs, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány ledarálása után a kormánynak mik a tervei a filmtámogatással, az Európai Unióval kötött megállapodás is veszélybe kerül, és vele az adóvisszatérítés rendszere - állítja a korábbi kulturális miniszter, miközben a filmiroda tisztviselője szerint nem kell emiatt aggódni.

A jövő évi költségvetési tervezetből kiderült, hogy a magyar filmfinanszírozás eddigi kútfejének számító Magyar Mozgókép Közalapítvány csak annyi pénzt – 1,035 milliárd forintot – kap, hogy a tartozásait ki tudja fizetni, míg a filmtámogatás javarészét a kormány egyéb csatornákon keresztül osztja majd el. A Nemzetgazdasági Minisztérium mellett 2 milliárd forint, a Nemzeti Kulturális Alap mellett 800 millió áll a költségvetési tervezetben. Miközben azt még nem lehet tudni, hogy a fenti 2 milliárd forintot milyen módon kívánja elosztani Matolcsy György minisztériuma, az is lehetséges, hogy akik ezekbe a filmekbe szállnak be, elbukják a 20 százalékos adóvisszatérítést, de lehetséges, hogy az egész rendszer megszűnik.

A filmtörvényben bevezetett magyar pénzügyi ösztönző rendszer lényege, hogy hazai nyereséges cégek adókedvezmény ellenében támogatást nyújthatnak a filmet Magyarországon gyártó társaságok számára, amellyel a költségvetés akár 20 százalékát is fedezni tudják, miközben a támogató az összeget az adóalapjából és az adójából egyaránt levonhatja. A támogatást adó vállalkozó tehát az adott évben a társasági adókulcs mértékével megegyező hozammal fektetheti be a támogatásra szánt összeget, és a filmes produkciók is erőforráshoz jutnak.

Hiller: mindent bukhatunk

A magántőke ilyen bevonása azonban Hiller István, korábbi MSZP-s kulturális miniszter szerint veszélybe kerülhet. Az FN.hu-nak elmondta, hogy korábban több hónapos tárgyalás folyamataként fogadtatták el a filmtörvény módosítását az Európai Unióval, mert az adótámogatások versenytorzító hatása miatt az EU-nak is jóvá kellett hagynia a rendszert, amely így 2013-ig tud a jelenlegi formájában működni.

Az európai szervezettel kötött megállapodás azonban azt is tartalmazza, hogy az állami költségvetés támogatás három csatornán érkezhet úgy, hogy az élhet a 20 százalékos visszatérítés lehetőségével. Ez a három csatorna: a Magyar Mozgókép Közalapítvány, Magyar Történelmi Film Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap.

Az MSZP-s képviselő szerint ha nem így érkezik a pénz egyrészt nem lehet igénybe venni a visszatérítést, másrészt annak a veszélye is fennáll, hogy az tiltott támogatásként veszélyezteti az egész megállapodást, így a továbbiakban esetleg a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül érkező 800 millió forint mellé járó adóvisszatérítés is veszélybe kerülhet.

Mindegy hogyan ad pénzt az állam?

Ezzel szemben Elek András, a Nemzeti Filmiroda osztályvezetője az FN.hu-nak elmondta, hogy szerinte a filmtörvényből (amelyen az uniós megállapodás alapszik) kiderül, hogy a filmfinanszírozás minden költségvetési szervtől érkező pénzre vonatkozik, ahogyan az a törvény szövegében is olvasható. Emellett az indifferens, hogy az állami pénz milyen csatornán keresztül érkezik, arra vonatkozik a visszatérítés rendszere. A három szervezetet egyébként is Magyarország határozta meg, így nem jelenthet különösebb gondot, ha másik költségvetési szervet is megad.

Elmondta azt is, hogy az Európai Unió versenytanácsa nem foglalkozik azzal, hogy az egyes kormányok milyen szervezeten keresztül juttatják el a filmhez a pénzt, a lényeg, hogy a megállapodásban rögzített kvótán belül maradjon az adott ország. Mi pedig jelentősen a nemzeti korlát alatt maradunk.

Hiller István vitatja, hogy az uniós megállapodás megváltoztatása ilyen egyszerű lenne. Miután a kulturális bizottság ülésén felvetette a problémát az új minisztérium államtitkára jelezte is, hogy foglalkoznak a kérdéssel. Emellett az valóban elgondolkodtató, hogy közel kilenc hónapig tartott, amíg a korábbi megállapodás átalakítását elfogadtatták az európai szervezettel, így nem biztos, hogy egy új módosítás ilyen egyszerű lenne.

A fő gond a filmfinanszírozás átalakításával azonban nem is ez, inkább a bizonytalanság. Még a kulturális bizottság tagjai és az általunk megkérdezett filmesek sem tudják, hogy mik a tervek. Leginkább csak kérdések vannak: Miért a gazdasági minisztérium foglalkozik a filmtámogatással? Mi lesz a készülő filmekkel? Nem öntik-e majd ki a fürdővízzel a gyereket is?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik