Élet-Stílus

Kiürítette Egyiptomot egy cápa

Tizenöt napig tilos a tengerbe menni az egyiptomi Sharm El-Sheikh közelében az utóbbi napok cápatámadásai miatt. A tettes feltehetően egyetlen nőstény fehérfoltú cápa, az uszonya alapján azonosították. Hajtóvadászatot indítottak ellene, amelynek eddig két ártatlan makó cápa az áldozata. Az sajnos senkiben nem fordult meg, hogy a tenger a cápák természetes élőhelye – beszámoló a helyszínről, és a cápatámadás túlélésének ökölszabálya az fn.hu-n.

Az utóbbi napokban több cápatámadás történt a Vörös-tengeren, az egyiptomi Sharm El-Sheikh üdülőparadicsom körzetében. Múlt héten kedden egy óceáni fehérfoltú cápa leharapta egy orosz nő lábát, a hátát szétmarcangolta, a támadás után a parton kellett újraéleszteni. Még ugyanazon a napon egy orosz férfi lábát tépte le majdnem. Szerdán a hal visszatért, az áldozat ismét két orosz volt: mindkettejüknek a karját szakította le.

Nem mertek segíteni

Vasárnap egy 70 éves fürdőző nőre támadt közel a parthoz. Hírügynökségi beszámolók szerint leharapta az egyik végtagját: a parton tartózkodók hiába siettek a segítségért kiáltozó nő segítségére, a vérveszteség és a ragadozó okozta erős mellkasi ütés miatt az idős turista még a vízben, szinte azonnal belehalt sérüléseibe.
Az utóbbi eset nem egészen így történt – tudta meg az fn.hu egy Sharm El-Sheikhben élő magyar merülésvezetőtől. Bár nem tartózkodott a helyszínen, szemtanúk beszámolója alapján mondta el a történetet lapunknak: a cápa először a német turista karját kapta el és harapta le, akkor még segítségért kiáltott, de hamar csend lett. Majd kifordította a vízből és tőből leszakította a lábát. Volt olyan a parton, aki a jelenetet látva elájult. Nem volt mellkasi ütés, sőt, a parton tartózkodó emberek közül senki nem mert bemenni a vízbe, a nő tetemét egy rúddal húzták ki.

A fürdőzés tiltását jelző fekete zászló (MTI)

A fürdőzés tiltását jelző fekete zászló (MTI)

Azonosították a cápát

Név nélkül nyilatkozó forrásunk elmondta, hogy az egyiptomi hatóságok szombaton 15 napos tilalmat rendeltek el, azaz két hétig tilos a vízbe menni az üdülőhely körzetében. Az igazság az, hogy a tilalom szinte felesleges, az emberek amúgy sem mernek fürdeni a tengerben.

Természetesen van kivétel is. Két szálloda a parttól négy-ötméteres sávban kijelölt helyet a fürdőzésre, ennek határát bólyákkal jelölték ki. Többen azonban nem foglalkoznak a figyelmeztetéssel és a bólyákkal sem…
Az már bizonyos,hogy a támadások mögött ugyanaz a nőstény fehérfoltú cápa áll: sikerült azonosítani, a hátsó uszonyán két egyedi folt teszi felismerhetővé. A ragadozót legutóbb pénteken látták a Sharm El-Sheikhtől hét kilométerre lévő Ras Mohammed nemzeti parknál. Vagyis a ragadozó még mindig a környéken ólálkodik – emeli ki a merülésvezető.

A veszélyre figyelmeztető tábla

A veszélyre figyelmeztető tábla

Az ember tehet róla

A cápatámadások kapcsán a média lecsap a véres részletekre, és alig hangzik el a tény, hogy a fő gond az emberrel és nem a cápával van. A tenger a cápa élőhelye, mi csak vendégek vagyunk ott. És hogy egy ragadozó vadászik a saját területén, a világ legtermészetesebb dolga – jegyzi meg forrásunk, aki szerint a tengerekre az ember jelenti a legnagyobb veszélyt a túlhalászással, a környezetszennyezéssel.

A környék legnagyobb problémája az a rengeteg turista. Ekkora tömeget nem bír el a Vörös-tenger. Az egyiptomiakat nem érdekli, hogy mennyi kárt okoznak a külföldiek, őket csak a bevétel, a pénz érdekli, fejlesztésre, környezetvédelemre alig forgatnak vissza bevételeikből. Sőt, a helyi érdekeltségű vállalkozók miatt hemzsegnek a cápák a környéken: mesterségesen etetik a ragadozókat, hogy a búvárok fotózni tudják őket.

zsidóbérenc cápa?

Egyiptomban elkeseredetten keresik a cápatámadások okát. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy a turizmus romba döntésével valójában Egyiptom szándékos tönkretételének szándéka áll. A dél-sínai régió kormányzója úgy fogalmazott: „Ugyan nincs megerősítve, de nem zárható ki az a feltevés, hogy a Moszad dobta vízbe a gyilkos cápát az egyiptomi turizmus tönkretétele céljából”.

A menekülés rossz üzenet

A cápatámadások – a bizalom helyreállítására tett kísérletként – minden esetben mészárlásba torkollnak: az elmúlt napokban két makó cápát fogtak ki a környéken, testüket diadalittasan mutogatták a parton. De hova vezet mindez? Nem ölhetünk meg minden cápát azért, hogy nyugodtan pancsolhassunk…

A bosszú áldozatai (MTI)

A bosszú áldozatai (MTI)

Megkérdeztük a merülésvezetőt arról is, mi a „helyes viselkedés” cápatámadás esetén. Bevált recept természetesen nincs, de fő a nyugalom. Búvárok esetében a hosszú fekete ruha és a függőleges testtartás segít abban, hogy az ember nagyobbnak látszódjon, így véve el a hal kedvét a konfrontációtól. Sokak szerint az is segít, ha buborékokat keltenek maguk körül: ehhez a levegőt az oktopuszon – a segédlégző automatán – keresztül folyamatosan engedni kell.

Fürdőzők esetében a legnagyobb probléma egyben a legelemibb emberi reakció: a pánik, a kétségbeesett csapkodás a menekülésért. A legjobb, ha az ember higgadt marad nem rúgkapál, itt is fontos a függőleges testtartás. A cápa szemében még egy olimpiai bajnok úszóstílusa is csak szerencsétlen vergődésnek tűnik, ami sérült, tehát könnyen elejthető zsákmányt jelent.

Forrásunk szerint cápatámadás esetén nem érdemes „hősködni”, azaz a vízbe ugorva megpróbálni segíteni a bajba jutotton: jó eséllyel csak az áldozatok száma gyarapodna. Sőt, a segítségnyújtás még csónakból is igen veszélyes lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik