Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Cirque du Soleil vagy Valami Amerika

A világ leghíresebb cirkuszi társulata a leghíresebb, nagyszabású show-ját hozza el a Sportarénába, mag a kultikus Laibach itt ünnepli 30. születésnapját, bulizhatunk azonban ingyen is, de akár adakozhatunk a MikulásGyárnak is. Programok hétvégére.

Péntek, december 10.

Bár már többször voltak nálunk, egy Laibach-koncert mindig komoly kulturális esemény. Leginkább annak a kultusznak köszönhetően, amely az 1980-as megalakulásuk óta övezi őket. Igazi botránycsapatnak indultak Jugoszláviából (a későbbi Szlovéniából), ahol a zenekar neve is provokációnak számított, mivel az Ljubljana német neve volt. A szlovén avantgárd zenei és művészeti csoport alig leplezetten használta a náci és kommunista katonai és ideológiai jelképeket, és Wagnert éppúgy parodizálta, mint a korabeli mainstream popzenét. A csoport később – egyéb színházi és képzőművészeti kezdeményezésekkel egybeolvadva – NSK, azaz Neue Slowenische Kunst néven valóságos művészi állammá nőtte ki magát, és a Laibach eme összművészeti szerveződés zenei leágazásává alakult. Most fennállásuk 30. évfordulóját egy rövid, a számukra legfontosabb helyekre koncentráló turnéval ünneplik, így a hajón különleges fellépésre lehet számítani. A koncert előtt Szombathy Bálint, vajdasági származású multimediális művész performansz keretében tiszteleg a zenekar előtt.

Nem kell mélyen a pénztárcába nyúlni, ha pénteken a Laibach helyett inkább hazai vizekre akar valaki evezni, és ellátogat a Gödörbe a Nemjuci, a Heaven Street Seven és Supernem koncertjére. Ingyen nézhetjük meg ugyanis a nemrégiben tizenötödik születésnapját ünneplő Heaven Street Sevent például, amelynek számos slágerét ismerheti az ország, ugyanis nekik még a kereskedelmi rádiókba is sikerült betörniük. De ők csak az energiabombának is beillő Németh Juci és zenekara, a Nemjuci után érkeznek. Az élő blokkot a tíz éve együtt vidámkodó akrobatikus rockandroll trió, a Supernem zárja, amit a Vida Tóni-Tordas Rádió Partyjával csengethetünk le.

A Művészetek Palotájában a Queenről mutat be előadást a Győri Balett. Az együttes zenei világára egyszerre jellemző a rock-and-roll, a funk, a népzene, a blues, ugyanakkor a komolyzene elemeiből is merít. A belga koreográfus, Ben van Cauwenbergh – korábban a wiesbadeni, jelenleg az esseni Aalto Balett Színház balettigazgatója – ihletet merített a Queen sokarcú zenéjéből és elevenségéből, valamint Freddie Mercury egyéniségéből. 2004-ben páratlan produkciót hozott létre, amely ötvözi a rockzenét és a klasszikus balett esztétikáját.
Ez a produkció főleg a szerelemről (Love Of My Life), a rock-and-roll aranykoráról (Crazy Little Thing Called Love), a groteszkről (Lazing On A Sunday Afternoon), és egy izgalmas bűnügyi légkörről szól (Another One Bites The Dust). A zárójelenet kompozíciója pedig rekviem Freddie Mercury-ért, és búcsúja közönségétől (Who Wants To Live Forever).

—-Szombat, december 11.—-

A cirkusz továbbélésének egyik fő záloga a nagyszabású show-kat prezentáló Cirque du Soleil, amely társulat most a legrégebben futó és egyik legfőbb műsorával, a Saltimbancóval látogat el Magyarországra. A társulat meghatározása szerint az élet ünneplése, amelynek jelenleg futó verzióját kifejezetten a nagy arénák technikai lehetőségeit kihasználva alkottak meg. A Saltimbanco szó az olasz „saltare in banco” kifejezésből ered, amely nagyjából annyit tesz magyarul: ugrás a színpadra – a városi élményeken alapszik, az ott élő emberekről szól, a sajátosságokról és a hasonlóságokról, családokról és társaságokról, az utcák nyüzsgéséről és a felhőkarcolók magas tornyairól. Ugyanakkor a szó kifejezi az akrobatikához fűződő kapcsolatot is, hiszen a salto és a banco alapszavakból áll össze. Az előadás egy óriási, több mint 700 négyzetméteres, félköríves színpadon játszódik, és az Budapest Sportaréna teljes magasságát bejátsszák légtornászai, rúdakrobatái és zsonglőrjei.

Szulák Andreát igen sokan csak, mint celebet ismerik, akinek talkshow-ja volt a tévében. Ő azonban ízig-vérig énekesnő, aki zenei pályafutását Hollandiában kezdte. A nívós jazzkluboktól a híres amszterdami Concertgebouw-ig szerepelve megtalálta egyéni hangját az európai zenei világban. Hazatérve Magyarországra a Magyar Rádió azonnal felkarolta, a nagy áttörést azonban a hazai könnyűzenei életben a Neoton Família jelentette számára; együttműködésük eredményeként több nagylemez látott napvilágot. Szulák Andrea azonban nemcsak popénekesnő, hanem olyan énekes, aki minden szerepben helyt tud állni, és képes arra, hogy elmossa a műfajok közötti határokat. Most ezt nézhetjük meg mi is.

A Trafó 2008 tavaszán indította el Mini-a-túrák című sorozatát, azzal a nem titkolt céllal, hogy fiatal művészeknek, művészeti csoportoknak adjon bemutatkozási lehetőséget. A „recept” mindig ugyanaz: (ötször) egy este – (esténként) négy produkció, különleges térhasználat, friss szemlélet, új csapatok, etűdszerűen rövid darabok. A sorozat negyedik részében maga a Tűzraktér az a szellemi műhely, amelyben a különböző művészeti ágak képviselői találkoznak és reagálnak egymásra. A közös kísérletezés eredménye ismét egy több etűdből álló előadás, amelynek során ezúttal a színház, a ruhatervezés, az új cirkusz és az animáció világában barangolhatunk – szó szerint.

—-Vasárnap, december 12.—-

A MikulásGyár újdonsága idén a Felvonulási téri nagyszínpad, amely kora délután a gyermekeknek kínál sok programot, késő délután és este pedig már a felnőtteket célozza. Emellett karácsonyi vásár, és ingyenes jégpálya is a kilátogatók, adományozók szórakoztatását kívánja szolgálni. A Mikulásgyár elsősorban tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, édességet vár adományként. A rászorultaknak főleg tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így minél több konzervet várnak, tésztát, lisztet, cukrot stb. Emellett nagyon szívesen fogadnak használt játékokat. Az ajándékokat, felajánlásokat nem szükséges becsomagolni, akár kézben is hozhatják.

Menjek vagy maradjak – Cirque du Soleil vagy Valami Amerika 1

Varga János emblematikus zenei figura, akinek korai, eastes
gitárjátékában is jellemző volt az a dallam és ritmusvilág, amit
manapság világzeneként fémjeleznek. Az A38-as koncerten a Wings of
Revelation I. II. lemezeinek dalai mellett legutóbbi cédéjének, az
Elixírnek a számait is meghallgathatják, akik szeretik a virtuóz gitár-
és hegedűmuzsikát. A koncert csúcspontja az a zenei csemege lesz
melyben az East együttes Játékok című lemezének dalait játsszák el Jamie
Winchester közreműködésével. Az angol változat a Japán King Recordsnak
köszönhetően eljutott a progresszív rock legtávolabbi kedvelőihez is.

A WAMP, wasárnapi művészpiac decemberben kiköltözik a Millenárisra. A csaknem 200 designer asztalai a legkülönlegesebb designtárgyaktól roskadoznak majd, miközben gasztrokiállítók pedig azt mutatják meg, hogyan olvasztható harmonikus egységbe a konyhaművészet és a design. Ráadásul a decemberi WAMP látogatói igazi gourmet-büféből falatozhatnak. A pult mögött Segal Viktor, a fúziós konyha hazai mestere áll, aki egy látványkonyhával készül: „Minőségi, élvezhető, de megfizethető harapnivalót szeretnénk kínálni a vásárlásban megéhező embereknek. Az ilyentájt kedvelt és megszokott ételeket gondoltuk egy kicsit tovább vagy öltöztettük a szokásostól eltérő, dizájnosabb köntösbe.” – árult el részleteket a WAMP karácsonyi menüjéről a séf.

—-Mozi—-
Red

Frank (Bruce Willis), Joe (Morgan Freeman), Marvin (John Malkovich) és Victoria (Helen Mirren) egykor a CIA legjobb ügynökei voltak. Természetesen nem porszívókat árultak. Ismerik a szervezet minden titkos, valamint kompromittáló anyagát, és most éppen emiatt válnak a CIA célpontjává. A visszavonult szuperkémeknek minden tudásukra szükségük van, hogy profi csapatként egy lépéssel üldözőik előtt járjanak, megpróbáljanak életben maradni a folyamatos merényletek közben és rájönni, hogy vajon melyik információ az, amely miatt egykori munkaadóik a legkülönfélébb módszerekkel megpróbálják hidegre tenni őket. Értelemszerűen nem egy hangulatos alaszkai kalandtúrára akarják küldeni a csapatot. Frank és csapata úgy dönt, betörnek a CIA titkos központjába, és fényt derítenek azokra a titkokra és összeesküvésekre melyek miatt egyre többen akarják kinyírni őket.

—-Tévéműsor—-

Péntek, december 10.
21:00
DUNA Televízió

Egyedül nem megy

Menjek vagy maradjak – Cirque du Soleil vagy Valami Amerika 2

A francia filmben Audrey Tautou Camille-ként egy kis, tetőtéri lakásban él Párizsban, ahol mint takarítónő dolgozik. Egy szép napon összefut a dadogós és gyámoltalan Philibert-rel, akit meghív ebédelni szegényes kuckójába, és rövid úton össze is barátkoznak. Philibert lakótársa Franck, a nőcsábász mesterszakács, aki nagymamáján kívül egy nőt sem tisztel. Mikor pedig Philibert a betegeskedő Camille-t tágas lakásába költözteti, egyáltalán nem nézi jó szemmel.

Szombat, december 11.
21:35
TV2

Pillangó-hatás

Menjek vagy maradjak – Cirque du Soleil vagy Valami Amerika 2

A pillangóeffektus elmélete szerint, ha egy pillangó megrebbenti a szárnyát Pekingben, az akár tornádót is gerjeszthet Amerikában. Világunkban minden mindennel összefügg, minden cselekedetünk alapjában változtathatja meg a jövőt. Még elképzelni is rémes, hogy mi lenne, ha valaki képes lenne a múltunkat megváltoztatni – ez kiszámíthatatlan következménnyel járna jelenünkre nézve. Evan Treborn gyerekkorában számtalanszor elvesztette az öntudatát, élete egyes szakaszai sötét foltok csupán az emlékezetében. Amikor tudatánál volt, naplót vezetett és most, hogy felnőttként megpróbál visszaemlékezni a múltra, a naplója segít neki ebben. Miközben Evan lassan feltérképezi saját múltját, rájön, hogy egy különös adottság birtokában van: képes az időutazásra…

Vasárnap, december 12.
20:05
TV2

Valami Amerika

Menjek vagy maradjak – Cirque du Soleil vagy Valami Amerika 2

A történet valahol Ausztriában kezdődik, a hegyeshalmi határátkelő felé vezető úton, de ez talán kevésbé lényeges, mint az érkező személye. Ő az “amerikai”, aki egy jobb kormányos luxusautóban szivarozva, Alex Brubeck néven érkezik Magyarországra, szülőföldjére, amit még fiatalon hagyott el. Neki ez az utazás a rég várt hazatérést, egy magyar reklámfilmrendezőnek, Tamásnak pedig a “nagy lehetőséget” és a talán még nagyobb kalamajkát jelenti. Tamás bátyját, Ákost – a menő építési vállalkozót – és öccsét, Andrást – a világban helyét kereső művészlelket – hívja segítségül. Az a tervük, hogy elszórakoztatják az európai ügyeit intéző amerikai producert, hogy megnyerjék Tamás filmjéhez, mint tőkéstársat. Alex, amíg lehet, titkolja származását és azt ígéri, beszáll a produkcióba a filmhez szükséges pénz felével…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik