Élet-Stílus

BL: a kakukktojások tavasza jön?

A szerdai találkozókkal lezárult a Bajnokok Ligája 2010-11-es kiírásának csoportköre. A legnagyobb meglepetést az első dán csapatként a legjobb tizenhat közé masírozó Köbenhavn érte el, de a 2009-es UEFA-kupagyőztes Sahtar (képünkön Willian, b) sikere is megér egy misét.

A dánok hatalmas tettet vittek véghez azzal, hogy a tavaly is masszív Rubin Kazanyt, valamint a nevek alapján ütős, viszont a pályán meglehetősen gyengécske Panatinaikoszt maguk mögé utasították. Koppenhágában még az „érinthetetlen” Barcelonát is megszorongatták.

A rajt előtt igencsak leírt koppenhágaiak elsősorban masszív védekezésükkel állították nehéz feladatok elé az ellenfeleket. A koppenhágaiak norvég szakvezetője, Stale Solbakken a Panatinaikosz elleni, továbbjutásról is döntő meccs utáni sajtótájékoztatón elárulta, hogy a tavalyi, APOEL Nicosia elleni korai selejtezős búcsú nyomán átalakította a csapat játékrendszerét, s úgy változtatta meg a keretet, hogy az a védekezésre alapozzon.

„Védekezésben majdnem tökéleteset nyújtottunk. Nem kertelek, ki merem mondani: az egyik legjobban védekező csapat vagyunk a Bajnokok Ligájában. És immár elől is meg-megtaláljuk a ritmust. A csoportban a második hely tűnt elérhetőnek, és ezt teljesítettük úgy, hogy a Panatinaikoszt és a Kazanyt is megtréfáltuk.”

Arra a kérdésre, hogy mit vár a folytatástól, az egykori norvég válogatott középpályás sejtelmesen válaszolt, hangsúlyozva, hogy „bárkinek okozhatunk meglepetést”. Hasonlóan fogalmazott Mircea Lucescu, a Sahtar edzője is. A csoportgyőzelmet az Arsenal rovására kivívó ukránok étvágya is megjött.

Borriello: a Roma még nem csapat (MTI/EPA)

Borriello: a Roma még nem csapat (MTI/EPA)

„A legfontosabb, hogy győztünk, csoportelsők lettünk, így talán könnyebb ellenfelet kapunk a folytatásban. Nagyon sokat fejlődtünk az elmúlt években. Két év telt el azóta, hogy megnyertük az UEFA-kupát, és azóta is erősödtünk. És megnőtt az önbizalmunk. Az akkori menetelésünket nem lehet a BL-ben elért sikerhez hasonlítani . Más dimenzió, ezt a pénzügyi lehetőségek is igazolják.”

A két „kicsitől” eltérően veretesebb BL-pedigrével rendelkező Roma is megkínlódott a továbbjutással, az olaszok Kolozsváron egy 1-1-gyel biztosították a tavaszi folytatást. A rómaiak nem játszottak jól Romániában, ám – ahogy a meccs egyetlen olasz gólját jegyző Marco Borriello hangoztatta – a továbbjutás függvényében mindez mellékes.

„A lényeg, hogy továbbjutottunk” – értékelt a támadó a Rai Sportnak. „Kár, hogy a végén kaptunk egy gólt. Ez figyelmeztető jel volt: tovább kell fejlődnünk, hisz olykor nem működünk csapatként. A találatom sajnos nem volt elég a győzelemhez, de ezúttal az egy pont is elegendőnek bizonyult.”

emlékeztető

BL, csoportkör, 6. (utolsó) forduló
E csoport:
Bayern (német)-Basel (svájci) 3-0 (2-0)
Gól: Ribéry (35., 50.), Timoscsuk (37.)

CFR Cluj (román)-Roma (olasz) 1-1 (0-1)
Gól: Traore (89.), illetve Borriello (21.)
Végeredmény:
1. Bayern 15 pont, 2. Roma 10, 3. Basel 6, 4. CFR 4

F csoport:
Marseille (francia)-Chelsea (angol) 1-0 (0-0)
Gól: Brandao (81.)

Zilina (szlovák)-Szpartak Moszkva (orosz) 1-2 (0-0)
Gól: Majtan (48.), ill. Alex (54.), Ibson (61.)
Végeredmény:
1. Chelsea 15, 2. Marseille 12, 3. Szpartak 9, 4. Zilina 0

G csoport:
Milan (olasz)-Ajax (holland) 0-2 (0-0)
Gól: De Zeeuw (57.), Alderweireld (66.)

Real Madrid (spanyol)-Auxerre (francia) 4-0 (1-0)
Gól: Benzema (12., 72., 88.), C. Ronaldo (49.)
Végeredmény:
1. Real Madrid 16, 2. Milan 8, 3. Ajax 7, 4. AJ Auxerre 3

H csoport:
Arsenal (angol)-Partizan (szerb) 3-1 (1-0)
Gól: Van Persie (30., 11-esből), Walcott (73.), Nasri (77.), ill. Cléo (52.)
Kiállítva: Sagna (86., Arsenal)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Braga (portugál) 2-0 (0-0)
Gól: Rat (78.), Luiz Adriano (83.)
Végeredmény:
1. Sahtar 15, 2. Arsenal 12, 3. Braga 9, 4. Partizan 0

Akinek sikerült
Csoportelsők: Barcelona (spanyol), Bayern (német), Chelsea (angol), Manchester United (angol), Real Madrid (spanyol), Sahtar (ukrán), Schalke (német), Tottenham (angol)
Csoportmásodikok: Arsenal (angol), Inter (olasz), Köbenhavn (dán), Lyon (francia), Marseille (francia), Milan (olasz), Roma (olasz), Valencia (spanyol)
A nyolcaddöntők sorsolását december 17-én tartják a svájci Nyonban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik