Élet-Stílus

Amerika zsarolta a világot?

A Wikileaks-botrány a klímacsúcsot is elérte: a kiszivárgott dokumentumok szerint tavaly Koppenhágában az Egyesült Államok saját álláspontját erőltette rá a konferenciára. Cancúnba folyamatosan érkeznek a delegációk, a fejlett országok úgy tűnik, nem veszik túl komolyan a megjelenést.

A Wikileaks által publikált titkos amerikai diplomáciai dokumentumok szerint a tavalyi Koppenhágai Egyezményt a „világ megmentésének ködébe” burkolózva az Egyesült Államok manipulálta. A hírek szerint az USA igyekezett megtalálni az egyes országok gyenge pontjait, és azokat ki is használta, ha az adott állam nem volt hajlandó egyetérteni az amerikaiak klímaváltozással kapcsolatos álláspontjával – tudósította az fn.hu-t a WWF Magyarország.

Kémkedtek, fenyegettek

Napvilágot látott a külügyminisztérium egy titkos távirata, amelyben a CIA nevében az amerikai diplomatákat arra kérték, hogy ENSZ-tisztviselőktől és más forrásokból szerezzenek információt a tárgyalófelek pozíciójáról és az egyes országok közötti esetleges megállapodásokról. Miután az amerikaiak érdekeit erősen tükröző Koppenhágai Megállapodás megszületett, a Wikileaks által publikált dokumentumok szerint az amerikai diplomaták feladata minél szélesebb körű támogatás megszerzése volt.
Az USA a fejlődő országok esetében a segélyek megvonásától kezdve a kreatív könyvelésen át a megszegett ígéretekig mindent bevetett – ráadásul igencsak agresszív módon – annak érdekében, hogy elérje az amerikai elképzelések érvényesülését. A háttérben pénz, politikai fenyegetések, kémkedés és cyberháború húzódott – derül ki a dokumentumokból.

Az egyes országok klímaváltozáshoz való hozzáállásának fontos üzenete, hogy ki milyen szinten képviselteti magát a klímakonferencián. Tavaly Koppenhágában számos államfő és miniszterelnök jelent meg a klímacsúcson, többek között az Egyesült Államok elnöke is.

klímakonferencia az fn.hu-n

Amerika zsarolta a világot? 1

A WWF Magyarország jóvoltából nap mint nap friss híreket közlünk a novembr 29. és december 10. között zajló klímakonferencia helyszínéről, a mexikói Cancun városából. Az előző részekben arról írtunk, hogy az ENSZ egy nagyon egyszerű módszert javasolt, amivel kiválthatnánk a világ széntüzelésű erőműveinek negyedét. Japán pedig beleragadt a konferencia legnépszerűtlenebb szerepébe.

Ki veszi komolyan?

Mexikóban ilyen „tekintélynövelő” látogatások nemigen lesznek, bár az unió kitesz magáért: december 4-én megérkezett Connie Hedegaard, az EU klímaügyi biztosa, de mellette már a dán, az angol, sőt a japán szakminiszter is a helyszínen van. Az indiai és kínai miniszterek valamint a kongói elnök pedig már péntek óta Cancúnban van.

Amerika zsarolta a világot? 2A költségek ellenére legmagasabb szinten, vagyis elnöke, miniszterelnöke révén képviselteti magát egy sor, a klímaváltozásban már ma is érintett csendes-óceáni szigetország, mint Nauru, Palau, Samoa, Vanuato, Kiribati és Pápua Új Guinea. A nagy délkelet-ázsiai országok közül a talán leginkább érintett Banglades elnöke is ott lesz.

Legalább hat afrikai állam pedig szintén a legfelsőbb szinten fog megjelenni: Dél Afrikai Köztársaság, Közép Afrikai Köztársaság, Kenya, Etiópia, Szenegál, Kongó és Szváziföld. Egy kisebb dél-amerikai csúcstalálkozónak is helyszínt adhat a konferencia, mert a mexikói elnök mellett a kolumbiai, a guyanai, az equadori, a grenadai, a hondurasi, a guatemalai és a saint luciai is itt lesz.

A fejlett országok közül egyelőre úgy tűnik, hogy csak Svájc és Norvégia képviselteti magát a legfelső szinten. Oroszország és az Egyesült Államok várhatóan még miniszteri szinten sem jelenik meg, pedig a legtöbb ENSZ-tagállam szakminisztere a helyszínen lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik