Élet-Stílus

Fényünnep és botrány Milánóban

A fényfesztivált az olasz város idén másodszor rendezi meg, de máris vitáktól hangos.

A január 10-éig tartó ünnepséget a kisiskolások nyitották meg szombaton, sötétedéskor. Összesen 500 darab szárnyas mécsest repítettek a levegőbe, ezzel egy időben pedig felragyogott a dómnál felállított Fény-fa is. A már tavaly is rendkívül népszerű rendezvényhez idén is rengetegen csatlakoztak: üzletek, műemlékek és még az éttermek is, ahol rendkívüli fény-menüvel várják az érdeklődőket.

A fesztivál keretében Milánóban összesen 60 installációt állítottak fel a nemzetközi és milánói dizájnerek. Az alkotások kizárólag alacsony fogyasztású lámpások felhasználásával készültek: az egyik most feldíszitett szobor pedig még ma is megosztja a város lakóit. Az alkotás a Tű és Cérna címet viseli: a vidám, színes installáció Milánó ipari jellege helyett, a divat világát szimbolizálja. Sokan mégis kételkednek az alkotás művészi értékében és abban, hogy valóban illik-e a Gae Aulenti által átrendezett térre.

Ehhez a szoborhoz most egy 18 éves milánói diáklány készített fény-installációt, amit éppen Gae Aulenti kritizált meg: a fényeket nem tartotta a szoborhoz illőnek, ezért a városvezetéstől annak eltávolítását kérte. Az égők a döntés értelmében most úgy tűnik az ünnep végéig mégis maradhatnak.

Nézze meg az ünnepség megnyitójáról készült felvételt, ahogy az 500 lámpás a magasba emelkedik:

AJÁNLOTT LINKEK:

Szoborlap – Tű, cérna és csomó (szoborlap.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik