Élet-Stílus

Kinek kell a fél fok?

A klímakonferencián meglepő nyitottságot mutat Kína, Japán pedig talán hajlandó engedni korábbi, elutasító álláspontján. Félő azonban, hogy a fejlett országok „megveszik” a fejletleneket, amelynek eredménye fél fok engedmény lesz: ennyivel magasabbra engedjük nőni a globális átlaghőmérsékletet.

A mexikói Cancúnban rendezett ENSZ klímacsúcson a legfrissebb hírek szerint Kína egyre nyitottabbnak mutatkozik a globális környezetvédelmi célok támogatásában. Amúgy „kínai módon”, de még progresszívnek is nevezhető. Pozitív fejlemény, hogy Japán a kiotói kibocsátáscsökkentés megújítását mereven elutasító álláspontja is némileg puhulni látszik.

Lassan egyetértés bontakozik ki a háttértárgyalásokon arról is, hogy a CO2 leválasztása a szennyezőforrásokról, majd föld alá pumpálása is „polgárjogot” nyerjen a klímaharc eszköztárában, azaz a föld alatt tárolt gázt is a kibocsátás csökkentéseként lehessen elszámolni – tudósította az fn.hu-t Benkő Dániel, a WWF Magyarország helyszínen tartózkodó munkatársa.
Megveszik a kicsiket?

A módszerről és a lehetőségekről korábban beszámoltunk már az fn.hu-n, akkor járható, ám igen költséges eljárásként mutattuk be. A módszert ezt eddig a fejlődő országok ellenezték a leghevesebben, ám egyes hírek szerint hagyták magukat meggyőzni egy ígéret nyomán: a költséges és fejlett technikát a harmadik világ országaiba fogják telepíteni.

klímakonferencia az fn.hu-n

Kinek kell a fél fok? 1

A WWF Magyarország jóvoltából nap mint nap friss híreket közlünk a novembr 29. és december 10. között zajló klímakonferencia helyszínéről, a mexikói Cancun városából. Az előző részekben arról írtunk, hogy a tengerszint emelkedésével elsőként a kis szigetállamok tűnnek el a föld színéről nyolcmillió lakosukkal együtt, valamint, hogy az ENSZ egy nagyon egyszerű módszert javasolt, amivel kiválthatnánk a világ széntüzelésű erőműveinek negyedét.

Más kérdés, hogy még nem tudjuk, adott helyen alkalmas-e a földtani közeg a gáz tárolására, illetve hogy miért éri majd meg egy nyugat-európai vagy amerikai erőműből származó szén-dioxidot több ezer kilométert „utaztatni”. Sejthető, hogy a „nagyok” így próbálják a „kicsik” szavazatait megvásárolni, mint ahogy teszi ezt Japán évek óta a bálnavadászat engedélyeztetési eljárásában.

Fél fok az életet jelentheti

Jövő héten kezdődik a politikusok munkája, az egyes résztvevő országok delegációi vasárnap és hétfőn érkeznek Mexikóba. Napvilágot látott közben egy lista, amely a konferencia egyik kényes kérdésről alkotott álláspontjuk alapján választotta két részre az államokat. A kérdés, amit egy korábbi cikkünkben részletesebben kifejtettünk: 1,5, vagy 2 Celsius-fokban határozzák meg azt a maximális értéket, ameddig a világ országai hagyják elmenni a globális felmelegedést.

Kinek kell a fél fok? 2

A civilszervezetek által összeállított listán a klímakonferencia 147 országa szerepel. Ebből 101 állam, jellemzően a szegény, fejlődő országok az 1,5, míg a maradék 46, köztük Kína, Japán, az Egyesült Államok, Brazília a 2 fok mellett érvel. A szigorúbb vállalás élharcosa az AOSIS (kis szigetállamok szövetsége), amely több tízezer óceáni sziget nyolcmillió lakosát képviseli.

A látszólag kis eltérés ellenére a döntésnek hatalmas súlya van. Ha a tárgyalópartnerek 2 Celsius-fokban szabják meg a felmelegedés felső határát, az sok szigetállam számára egyenlő a halálos ítélettel: egyszerűen elnyeli őket az óceán. Ezek ugyanis sokszor alig pár méterre emelkednek ki az óceánból, így számukra minimális tengerszint-emelkedés is végzetes. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a sós víz egyre inkább behatol a talajba, így egyre kevesebb az elérhető tiszta ivóvíz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik