Élet-Stílus

Operett és mese a jégen

Tényleg magyarok? Valóban van korcsolya a lábukon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel ostromolják a nézők egy-egy előadás után a Nemzeti Jégszínház igazgatóit. A társulat tényleg magyar korcsolyázókból áll, akik Dániától kezdve a 40 fokos dubai melegben is már felléptek a műsoraikkal. A Jégszínház a 2010-2011-es szezonban is új produkciókkal rukkol elő. Videó!

A Mozi, Menő Suli, Diótörő, Csipkerózsika és Pinokkió – míg az egyik musical, addig a másik balett, a harmadik pedig mese, de egy közös tényező valamennyit összeköti: mindegyik darab a jégen játszódik. A Nemzeti Jégszínház repertoárjában ugyanis egymást váltogatja a jégmese, a jégmusical, a klasszikus jégtánc elemeiből építkező jégbalett, a jégoperett és a jégfilm.

Ízelítő A Mozi c. előadásból:


A jégszínház a 8 évvel ezelőtti alapításakor a Diótörő című jégbalettel debütált, amely az idei karácsony csemegéje lesz. A Mozi című jégfilm-musical, az Operett a jégen revü, a Menő Suli ifjúsági musical és a kisebbeknek szóló Csipkerózsika című jégmese számít a szezon legújabb produkcióinak, de továbbra is a repertoáron lesz a nagy sikerrel futó Pinokkió is, amely már túl van a 400. előadáson.

A Nemzeti Jégszínház több mint 45 főből álló stábjához hamarosan Regőczy Krisztina és Sebestyén Júlia is csatlakozik. Sallai András elválaszthatatlan partnere elsősorban az utánpótlás-neveléssel foglalkozik majd, a jégszínház ugyanis perspektívát kínál a fiatal tehetségek számára. Sőt a közönségszórakoztató funkciója mellett életpályamodellt is nyújt azoknak a versenysportból kiöregedett korcsolyázóknak, akik karrierjüket befejezve nehezen találják a helyüket a jégpályán kívül.

(forrás: Nemzeti Jégszínház)

(forrás: Nemzeti Jégszínház)

A „jeges stáb” már számtalan külföldi fellépésnek tett eleget. Egy-egy turnénak pedig – legyen szó akár a „közeli” Angliáról, Csehországról, Horvátországról, Törökországról, vagy éppen a Bahraini Királyságról – teljes színházi felszereléssel (fény-, hang-, és videotechnika, díszletek, kosztümök), mobil jégpályával, és olykor 1500 fős színházi sátorral vág neki. Az olyan különleges kívánságok pedig – mint például fehér színű jégpálya előállítása a sivatagi forróságban – egyáltalán nem hozzák zavarba a jégszínház két igazgatóját, Benedek Veronikát és Bródy Gábort. Az általuk életre keltett társulat a karácsony előtti hetekben a szlovákiai Kassán és az angliai Harrotage-ben lép fel, de december 27-től már Budapesten várja az érdeklődőket a karácsony slágerével, a Diótörővel.

Olvasói sztorik