Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Alan Wilder vagy Metropolis

admin
admin

2010. 12. 03. 06:35

Hétvégén jön a Mikulás, de még előtte egy ex-Depeche Mode-tag, egy techno- és egy glammetállegenda. Lesz csehszlovák parti, megünnepelhetjük a Magyar Underground Napját és elbúcsúztathatjuk a Barabás Lőrinc Eklektricet is. Programajánló.

péntek, december 3.

Az Orfeumban a detroiti techno negyedszázados szülinapját ünnepelhetjük. 25 évvel ezelőtt történt ugyanis, hogy kísérletező fiatalok – Juan Atkins, Derrick May és Kevin Saunderson – párhuzamosan a chicagói house-zenével létrehozták a “technót”, amit olyan korai európai művészek inspiráltak, mint a Kraftwerk. A pénteki zsúron jelen lesz a műfaj egyik oszlopos tagja, Kenny Larkin is, aki 1990 óta pörgeti a lemezeket. 1994-ben jelent meg az Azimuth című albuma, amit azóta beválasztottak minden idők 50 legjobb technoalbuma közé. 1995-ben egy rablótámadás során majdnem életét vesztette, 12 órás műtét után és két héttel később már az új albumával turnézott, ami végleg meghozta számára a világhírt. Elnyerte az év albuma és DJ-je címet is. Remixeket készített többek között Carl Craignek és Sadenak is. A Surrender 3 hét alatt 10 000 példányban kelt el, és nevezett úriember azóta is folyamatosan a világ élvonalában pörög.

A Diesel Clubba viszont egy metállegenda tér vissza magyar híveihez. A W.A.S.P. Return Of Babylon turnéjába építette be a budapesti fellépést. Aki ismeri és szereti a zenekart, azt nem nagyon kell győzködni, hogy érdemes ellátogatni a koncertre. Az énekes-gitáros frontember – Blackie Lawless – 1982 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal írja az albumokat, minden mélységét és magasságát feldolgozva az egészen mocskos témáknak és szívbemarkoló emberi tragédiáknak. A 80-as években a vad szövegek és a sokkoló színpadi produkciók miatt a PMRC által megtépázott hírű zenekar továbbra is az amerikai metal és hard rock egyik jelentős ikonja maradt. Ahogy az utóbbi évek lemezeit hallgatjuk és a több hónapos turnék listáját nézzük, bízhatunk benne, hogy még koránt sincs vége a banda menetelésének. A glam és a hard rock reneszánszát éljük, nem érdemes kihagyni egy ilyen meghatározó bandát!

A Gödörben felváltva egy cseh és egy magyar fellépő szórakoztatja a péntek esti bulizókat. A főattrakció a hazájában számtalan díjat elnyert, legnyerőbb cseh elektronikus banda, a Skyline lesz. Előzenekarjukként hozzák magukkal honfitársaikat, a szintén nem kevésbé zúzós, bár inkább a rap és alternatív rock vonalán mozgó Goodfellast. De hogy az egyensúly ne boruljon fel, kettőjük között hazánk új postpunk-elektro botránybandája a Kolin koncertezik. Az élő zenekarok után pedig Csehszlovák Party lesz.

—-szombat, december 4.—-

Ma már mindennek van napja (Napja!), miért ne lenne a Magyar Undergroundnak is? Ezt ünnepli az R33 klub és alkotóközösség a Gödörben szombaton. Fellépnek a két klub közös kedvencei, a közönségsikert arató, már elismert csapatok, valamint a most szárnyait bontogató ígéretes kezdők. Akusztikus koncertet ad a Grand Mexican Warlock és az Apey, a legendás Balaton zenekar a mára szintén legendássá vált Bérczesi Robival kiegészülve lép majd fel, óriási táncra számíthatunk a nemrégiben friss lemezzel előrukkolt Jazzékiel koncertjén, akárcsak a Goulasch Exotica vagy Nemjuci fellépésén. Kettős Tamás és a Vadszamarak a Hentesekkel közösen játszik, a Mr. Papagiorgio, az Óperentzia, a Vasárnapi Gyerekek és a Horribili pedig prezentálja, milyen is egy „vérbeli R-es banda”.

Hazánk két legizgalmasabb, jazzt elektronikus tánczenével keverő zenekara, a Bin-Jip és a Barabás Lőrinc Eklektric országos miniturnéra indul a nu-jazz műfaj leghíresebb producerével, Nicola Contéval karöltve. A koncertsorozat nyitánya az A38 Hajón lesz most szombaton. A fiatal jazzmuzsikus generáció legtehetségesebb tagjait felvonultató koncerten (egy színpadon láthatjuk többek közt Barabás Lőrincet, Harcsa Veronikát, Fábián Julit, Premecz Mátyást és Kaltenecker Zsoltot, akik külön-külön is meghatározó produkciók zenekarvezetői) a trip-hoptól a funkon át az elektróig sok mindenbe belekóstolhatunk, a koronát pedig Nicola Conte DJ-szettje teszi fel az estékre. Egyetlen dolog árnyékolja be csupán mindezek fölött érzett jókedvünket: a Barabás Lőrinc Eklektric ezen turné keretein belül búcsúzik el közönségétől – a tagok öt év együtt zenélés után bizonytalan időre felfüggesztik a közös munkát.

A Depeche Mode egyharmada, Alan Wilder veszi be Budapestet, közelebbről a Szikrát, ezúttal a Recoil nevű projektjével. Wilder megszállott kreatívként már az eleve irigylésre méltóan aktív anyazenekar aranykorszakában is egyengette a szélsőségesebb zenei megoldásoknak teret adó mellékprojektjét, majd az 1995-ben bekövetkezett kiválás óta már kizárólag a főtevékenységgé előléptetett Recoilra fókuszál. A nyolcvanas évek végétől indulóan hat teljes értékű albumot megjelentető Wilder a szinte évtizedes kihagyás után három éve jelentkezett új anyaggal, a hihetetlenül népes rajongótábor pedig végre élőben élvezheti az elmúlt 25 év kreációit, példaértékű vizuális körítéssel támogatva.

—-vasárnap, december 5.—-

Etnogödörré válik az egykor Erzsébet térre tervezett Nemzeti Színház hűlt helye vasárnapra, ahol ezúttal a Harmónia Garden lép fel. A négy éve működő zenekar tehetséges zeneművészeti egyetemistákból áll, akik profi hangszeres tudással bűvölik el a hallgatóságot. Világhírű filmek betétdalait, magyar, francia, balkáni és orosz dallamokat szólaltatnak meg, melyeket a bossa nova, a swing, a tango, a jazz és a django stílusával ötvözik. Vendégük ezen az estén a sokoldalú és rendkívül bájos Szirtes Edina Mókus lesz, aki énekel és hegedül is a koncerten.

Kora délután Halász Judit hagyományos Mikulás-koncertjét tartja a Vígszínházban „gyerekeknek és felnőtteknek”. Az biztos, hogy a Csiribiri dalainak jó részét a mai felnőttek még gyerekként ismerték és szerették meg. Ma pedig gyerekeik szeretik ugyanúgy a Micimackót, a Csiribirit vagy az Almaszószt. Talán, mire hazaérnek a családok a koncertről, megjön a Mikulás is.

—-Mozi, családi program—-

Mozi

Zimmer Feri 2.

Félve ajánljuk az első rész után Tímár Péter új Zimmer Ferijét, de meg kell adni minden magyar filmnek az esélyt. Nézzük meg, hátha… A Fikász család tagjai – Ferenc, a felesége Vilma, a lányuk Rózsi, a vejük Pista és a strandbüfés Charlie – visszatérnek, hogy a modern kor követelményeihez igazodva a kastélyszállóbizniszben kamatoztassák a vendéglátásban megszerzett tapasztalataikat. Charlie és Pista közösen találnak egy teljesen romos, elhagyatott kastélyt egy távoli kis faluban, amit pár ezer forintért meg is szereznek a helyi önkormányzattól. A sikeres üzletre épp áldomást isznak a kocsmában, ahol egy öregembertől megtudják, hogy a kastély el van átkozva, ezért akart tőle megszabadulni a polgármester, de Charlie és Pista csak nevetnek az öregen. Kölcsönökből finanszírozva felújítják a kastélyt, amely tárt karokkal várja a vendégeket, akik a kezdetben nem igazán tolonganak. A család eszének, Ferinek ekkor – ezúttal is – zseniális ötlete támad. El kell terjeszteni, hogy a Savolyai-kastélyszállóban szellem kísért, amely hírre majd csak úgy özönlenek a kíváncsi vendégek. Éjszakánként lepedőt húz a fejére és elkezdi riogatni a vendégeket. A trükk sikeresnek bizonyul, híre megy a kísértetnek, és megindul a vendégek hada. Minden a legnagyobb rendben megy addig, amíg egy éjjel Feri meg nem pillant egy másik szellemet! Egy igazit!

Családi program

Télapó Expressz
Nyugati pályaudvar

“Télapóruhába” öltözött, gőzmozdonnyal húzott nosztalgiavonattal utazhatnak kicsik és nagyok a Vasúttörténeti Parkba egész hétvégén, hogy ott egy felejthetetlen napot töltsenek el szüleikkel. Az Orient Csarnokban Misu a Masiniszta zenés műsorával várják a Télapót, aki az ünnepi díszben pompázó hajtányon érkezik sok-sok mikuláscsomaggal.

—-Tévéajánló—-

péntek, december 3.
VIASAT3, 21:30

Ál/Arc

Péntek este izgulhatunk a Megasztár-döntőn ((TV2) és a Príma Primissima Díjak átadásán (m1) is, de mi inkább azt javasoljuk, hogy John Woo kiváló, pörgős filmjén izguljunk. Sean Archer (John Travolta) FBI-ügynök élete legőrültebb akcióját hajtja végre, amikor orvosi beavatkozással arcot cserél gyűlölt ellenségével, a kómába esett Castor Troy-jal (Nicolas Cage). A megszállott ügynök így próbálja kiszedni a kegyetlen terrorista öccséből, hová rejtették a várost fenyegető bombát. Csakhogy időközben az arc nélküli Troy magához tér és bosszúra éhesen Archer arcával távozik a kórházból.

szombat, december 4.
m2, 21:45

Transylvania

A szenvedélyes Zingarina Romániába utazik a barátnőjével, Marie-val. Eltökélt célja, hogy megkeresse szerelmét, Milánt, kinek gyermekét a szíve alatt hordja, és aki egy szó nélkül elhagyta őt. Ám a várva várt találkozás csak fájdalmat tartogat számára, a férfi durván elutasítja. A szerelmében elárult lányt az őrület kerülgeti, képtelen hazamenni a barátnőjével, helyette a hontalanok cigányéletét választja. Hamarosan megismerkedik Csangolóval, a saját törvényei szerint élő vándorkereskedővel. A férfi oltalmába veszi a terhes nőt, és egyre szorosabb szálak szövődnek közöttük.

vasárnap, december 5.
m2, 23:00

Metropolis

“A néma korszak legjelentősebb filmutópiája” közel 2 millió dollárba került s a maga korában a nagy reklámkampány ellenére megbukott (H. G. Wells szigorúan bírálta, Hitlernek állítólag tetszett). Fritz Lang 1927-es filmje azóta viszont páratlanul nagy hatást gyakorolt a sci-fi műfajára s világszerte biztos sikerdarabja az archívumi moziknak. A történet szerint John Masterman gigantikus Metropolisában csupán egy kiváltságos réteg élvezi a technikai fejlődés nyújtotta előnyöket. Számukra csodálatos kertek és ligetek kapui állnak nyitva, ők fényben és ragyogásban élnek. A város alsó szintjén tengődnek a szegények, a munkások, akik napfényt sose látnak, mesterségesen megvilágított körülmények között robotolnak naphosszat. A két szintet liftek kötik össze, egyébként lakóik között nincs semmi kapcsolat. Mígnem egy napon “lentről” érkezett gyerekcsapat zavarja meg a fentiek szórakozását, élükön a fiatal tanítónővel, Mariával. Ericet, Masterman fiát megszédíti a lány szépsége, és utána ered az alsó városba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.