Élet-Stílus

Megérkezett a lapp Mikulás

Joulupukkit, a lappföldi Mikulást a ferihegyi repülőtéren fogadták a gyerekek.

A finn Rovaniemi városából érkező lappföldi Mikulás a Malév fedélzetén repült Magyarországra, hogy számos helyszínen hallgassa meg és teljesítse a gyerekek kívánságait. A őszhajú apó magyarországi programjában számos állomás szerepel: a többi között találkozhatnak vele Veszprém és Ajka lakói, a vörösiszap-károsult területeken élő gyerekek, de ellátogat több gyerekkórházba, a Vakok Intézetébe és a Mikulásgyárba is.

A Mikulást egyebek mellett Harriet Lonka, a Finnagora finn kulturális és tudományos központ kulturális attaséja, a lőrinci óvodások és a Csodalámpa Alapítvány kis betegei fogadták a reptéren. A gyerekek az Airport Hotel Budapestben vehették át ajándékaikat a nagyszakállútól a Malév és partnerei – az Airport Shuttle Minibusz, a Mondial Biztosító és a Le Meridien Hotel – jóvoltából. A gyerekek versekkel, dalokkal, színes rajzokkal köszönték meg Joulupukki ajándékait – közölte a Malév Zrt.
Képgaléria!

Képgaléria!

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklós népies alakja volt, aki vörös palástban járta az utcákat és adakozott a szegényeknek.

A két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak.

Ma már (a globalizáció hatására) Lappföldre költözött, rénszervasokat fogott a szánja elé, és mióta földre szállt, segítőkre sincsen szüksége.

A keresztény legenda szerint egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradjanak és prostitúcióra kényszerüljenek. Miklós püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.

Szent Miklós fenti legendája és a december 6-i egyházi ünnep kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik