Élet-Stílus

A hó több, mint egy lábtörés

A beázott cipők, a bosszankodás a csúszós utak miatt, a véget nem érő lapátolás csak az érem egyik oldala – állítják német pszichológusok.

Birgit Mauler pszichológus szerint a havazás sokkal többet tesz hozzá mindennapi életünkhöz, mint azt elsőre gondolnánk. A Münsteri Egyetem kutatója szerint a hófödte táj látványa különleges hangulatot teremt: minden fehér, ragyogó és tiszta. Arról nem is beszélve, hogy a hó tompítja a mindennapok éles zajait, ami szintén hozzájárul a jó kedélyállapothoz.

A pszichológusnő rámutat, hogy az európaiak a havazást azonnal összekapcsolják a romantikával, a gyerekkori emlékekkel, a karácsonnyal – vagyis minden olyasmivel, ami jó érzéssel tölti el őket. Mindezt még akkor is, ha az első hó után a többség inkább csak bosszankodik azon, hogy az utakat nem takarítják, végeláthatatlan a dugó és még a járdák is csúszósak. Mauler szerint a hóesés az emberek többségére olyan hatást gyakorol, mintha kapna egy új játékot: van miről beszélni, a szürke hétköznapok egyhangúsága ha csak néhány napra is, de megszakad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik