Élet-Stílus

Ma kiderül, hol rendezik a vb-ket

Tizenegy országban izgatottan várják, hogy a FIFA elnöke bejelentse, hogy 2018-ban és 2022-ben hol rendezik meg a labdarúgó-világbajnokságot.

A 2018-ban esedékes világbajnokságra Anglia, Oroszország, valamint Hollandia és Belgium, illetve Spanyolország és Portugália közösen pályázik. A 2022-es eseményért pedig Dél-Korea, az Egyesült Államok, Katar, Japán és Ausztrália van versenyben.

A nevezettek közül két, illetve közös pályázat kiválasztása esetén esetleg több országban nagyon boldogak lesznek a szavazás végeredményének bejelentése után, 16 óra tájban, a többség viszont, ahogy lenni szokott, vesztesnek érzi majd magát.

Hasonlóban nekünk, magyaroknak is volt részünk, legutóbb a 2012-es Eb-házigazda kijelölésekor, miután a lengyel-ukrán duó nyert, és mi szavazatot sem kaptunk…

Egyébként nemzetközi szövetségen (FIFA) belüli korrupciós ügyek miatt akadt olyan, aki a vb-helyszínek kijelölésének elnapolását szolgalmazta, de Zürichben mégis megszületik a döntés. Más kérdés, hogy 24 helyett 22 végrehajtó bizottsági tag hozza majd meg, miután a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut első fokon eltiltották, mert kiderült róluk, pénzt fogadtak volna el azért, hogy a „fizető” országokra szavazzanak…

A szavazás menete

A végrehajtó bizottság a prezentációk megtekintése után zártkörű tanácskozást tart, majd megkezdődik a szavazás – előbb 2018-as, majd a ’22-es helyszínről döntenek.

A győztes az a pályázat lesz, amely 50 százalék plusz egy, azaz 12 voksot kap. Ha az első körben egyik kandidáló sem szerez abszolút többséget, akkor a legkevesebb szavazatot gyűjtött pályázat kiesik, és újabb voksolásra kerül sor. Ha az utolsó két pályázat esetében a szavazás végeredménye döntetlen, akkor Blatter voksa dönt.

Oroszország és Katar lesz a befutó?

A fogadóirodák többségénél egyébként Oroszország, illetve Katar a favorit. A bukmékerek szerint a 2018-as tornára kandidáló országok közül Anglia a második legesélyesebb, a harmadik helyen pedig a spanyol-portugál közös pályázat áll, míg a belga-holland rendezésre van a legkisebb esély. A 2022-es világbajnokságot illetően a további esélyesek sorrendben az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea.

Putyin és Ronaldo is otthon maradt

A pályázókat „díszes” kompánia kísérte el Zürichbe, az amerikaiak élén Bill Clinton volt elnök áll, míg az angolokat többek között Vilmos herceg és Fabio Capello szövetségi kapitány is erősíti. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök viszont otthon maradt.

„Szerettem volna részt venni a kampányban, de úgy döntöttem, hogy nem megyek Svájcba, hogy külső nyomás nélkül dönthessenek az illetékesek” – jelentette be szerdán a kormányfő, hozzátéve, hogy Oroszország gátlástalan versengéssel szembesült a korteshadjárat során. Az AP hírügynökség viszont úgy fogalmazott Putyin távolmaradása kapcsán, hogy a politikus nem kíván vesztes ügy mellé állni. Cristiano Ronaldo, a spanyol Real Madrid portugál sztárja pedig hivatalosan sérülése miatt mondta le a zürichi utat.

Détári orosz és katari vb-t szeretne

A versenyben maradt, a döntést nagy izgalommal váró országok közül Anglia (1966), Spanyolország (1982), Dél-Korea és Japán (2002), valamint az Egyesült Államok (1994) már rendezett világbajnokságot, Hollandia és Belgium, illetve a spanyolokkal közösen induló Portugália ugyanakkor ugyanúgy először lehet házigazda, mint Katar és Ausztrália.

„Oroszországra és Katarra szavaznék” – mondta az FN.hu-nak vb-helyszínek kijelölése kapcsán Détári Lajos, korábbi világválogatott futballista, a Vecsés szakvezetője.

„Oroszország hatalmas ország, jó stadionokkal, biztosan fantasztikus világbajnokságot rendezne. A nemzetközi szövetségnél szempont, hogy új helyekre vigye el a vb-t, így került az idei torna Dél-Afrikába, ilyen alapon 2022-es seregszemle házigazdája Katar lehet” – így Détári, aki az esélyeseket illetően egyetért a bukmékerek többségével.

Néhány óráig még lehet találgatni, aztán Joseph Blatter színre lép és bejelenti a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik