Élet-Stílus

Magyar győztese van a gasztronómiai világbajnokságnak

A luxemburgi gasztronómiai világbajnokság (Culinary World Cup) egyéni versenyét és a világkupát Varga Károly mesterszakács nyerte.

Varga Károly a szép eredmény kapcsán elmondta, a felkészülést már évekkel ezelőtt elkezdték: ami azt jelenti, hogy havonta egy napra összejöttek, ezalatt pedig megtervezték az ételek íz- és formavilágát. A luxemburgi versenyen az első fogásban a mesterszakácsnak tengeri vagy édesvízi halból, a főételben tőkehúsból készült étellel kellett a zsűrit lenyűgöznie, míg a desszertet szabadon választhatták az alkotók. A zsűri egyébként szigorúan figyelt az ételek mellett a tisztaságra, a rendre és a pontosságra is.

Az ételsorokat a versenyzők összesen 105 főre, 5 óra alatt készítették el egy “üvegkalitkában”. Varga Károly melegkonyhás menüjének előétele a “Víz alatti kedvencek” fantázianevet kapta. A főétel pecsenyekacsa és házinyúl duettje volt, míg a desszert Rákóczi túrós lepény lett barackpálinkás kajszilekvárral, mákos “lütyü” tokaji sabayonnal, áfonyaszorbettel, valamint csokoládévariáció.

Az újdonsült világbajnok egyébként hamarosan külföldre utazik dolgozni. A versenyen további szép eredményt ért el a nemzeti junior csapat, akik összesítésben a harmadik helyet, míg a nemzeti válogatott ezüstérmet szerzett.

AJÁNLOTT LINKEK:

A mesterszakács által készített ételeket tekintheti meg itt (sefmester.hu)

Rövid összefoglaló videó az év kulináris eseményéről (francia):

Ajánlott videó

Olvasói sztorik