Élet-Stílus

Kapusbaki miatt kapott ki a Loki

A Debrecennek a Metaliszt Harkiv otthonában komoly esélye volt a pontszerzésre, de a magyar bajnok egy öngól és egy kapusbaki miatt végül 2-1-es vereséget szenvedett.

A Loki az első fordulóban, Budapesten 5-0-ra kapott ki az ukrán Metaliszt Harkivtól, vendégként azonban megszorongatta az ukrán csapatot – csakhogy ugyanúgy vereséget szenvedett, mint az előző négy meccsén az Európa Liga csoportkörében.

Eltiltás, illetve sérülés miatt négyről kettőre csökkent a brazilok száma a Metalisztban, talán ennek betudható, hogy „dadogott” az ukrán csapat támadójátéka, hiába játszott mezőnyfölényben, komoly helyzete nem volt. Néhány hazai lövés ugyan eljutott a kapuig, de Malinauskas, a debreceniek kapusa magabiztosan védett – ekkor még…

A Loki szervezetten, jól bekkelt, ugyanakkor nem csak a védekezéssel törődött, Bódi és Czvitkovics is megmozgatta a hazaiak elsőszámú kapusát helyettesítő Sztarcevet, sőt, Kiss Zoltán megindulásában volt benne leginkább a gólveszély az első félidőben – de a Loki középpályása nagy igyekezetében megbotlott, ezzel pedig a lehetőség is odalett.

A szünet után Czvitkovics révén azonban megszerezte a vezetést a Debrecen, de nem sokáig örülhetett, Bódi öngóljával ugyanis csakhamar 1-1-re módosult az állás. A meccs képe nem változott, csak annyiban, hogy az idő előrehaladtával egyre jelentősebbé vált a Metaliszt Harkiv fölénye, ugyanakkor egészen a hajráig nem kellett különösebben aggódniuk a Debrecen híveinek.

Az utolsó percekben viszont akadt néhány meleg pillanat a magyar csapat kapuja előtt a mínusz 15 Celsius-fokos harkivi télben. Malinauskas előbb kis híján beütötte magának a labdát, aztán bemutatott egy bravúrt. Nem sokkal később, egy hazai kapufát követően azonban nagy hibát vétett, az első gólban is főszerepet játszott Oleinik szinte az alapvonalról gurított a rövid sarokba, oda, ahova egy kapusnak nem illik gólt kapnia.

A litván kapus hibája a Loki újabb, a sorozatban ötödik vereségét eredményezte. Egyúttal a Metaliszt továbbjutását, miután a PSV Eindhoven hátrányból fordítva nyert a Sampdoria vendégeként, így a holland és ukrán csapat is készülhet a tavaszi folytatásra. Genovában mindkét gárdában volt magyar játékos: a hazaiaknál Komant a 69. percben lecserélték, a vendégeknél viszont Dzsuzsák végigjátszotta a szerda esti meccset.

A már korábban továbbjutott, orosz bajnok Zenit százszázalékos maradt a G csoportban, miután hazai pályán 3-1-re legyőzte a Juhász Rolanddal felálló, a magyar védőt végig a soraiban tudó Anderlechtet. A szentpéterváriak harmadik gólját a 73. percben pályára lépő Huszti Szabolcs szerezte: hat méterről, becsúszva lőtt a bal felső sarokba.

Európa Liga, 5. forduló, I csoport:
Metaliszt Harkiv (ukrán)-Debreceni VSC 2-1
Harkiv, Metaliszt Stadion, v.: Stalhammar (svéd)
Gól: Bódi (52., öngól), Oleinik (88.), ill. Czvitkovics (48.)
Sárga lap: Edmar (58.), Obradovics (91.), ill. Simac (23.), Ramos (91.)
Metaliszt: Sztarcev – Villagra, Obradovics, Gueye, Psenyicsnyih – Bordian (Liszenko, 46.; Selajev 95.), Valjajev, Edmar – Oleinik, Devics (Vorobej, 73.), Cleiton
Debrecen: Malinauskas – Bernáth, Simac, Mijadinoszki, Laczkó – Varga J., Kiss Z. – Bódi (Yannick, 55.), Szakály P. (Ramos, 81.), Czvitkovics – Kabát (Coulibaly, 64.)

Sampdoria (olasz)-PSV Eindhoven (holland) 1-2 (1-0)
Gól: Pazzini (45.), ill. Toivonen (51., 90.)
Kiállítva: Marilungo (89., Sampdoria)

Az állás:
1. PSV Eindhoven 13 pont – továbbjutott
2. Metaliszt Harkiv továbbjutott
3. Sampdoria 5
4. Debrecen 0

G csoport:
Zenit (orosz)-Anderlecht (belga) 3-1 (1-0)
Gól: Jonov (12.), Buharov (65.), Huszti (88.), ill. Kanu (87.)

Hajduk Split (horvát)-AEK Athén (görög) 1-3 (0-0)
Gól: Buljat (90.), illetve Scocco (51., 11-esből), Manolasz (61.), Blanco (84.)

Az állás:
1. Zenit 15 pont – továbbjutott
2. AEK Athén 7
3. RSC Anderlecht 4
4. Hajduk Split 3

H csoport:
Odense (dán)-Getafe (spanyol) 1-1 (0-1)
Gól: Andreasen (90.), ill. Rios (17.)

Young Boys (svájci)-VfB Stuttgart (német) 4-2 (1-0)
Gól: Degen (35.), Sutter (81.), Mayuka (82., 87.), ill. Pogrebnyak (48.), Schipplock (68.)

Az állás:
1. VfB Stuttgart 12 pont – továbbjutott
2. Young Boys 9 – továbbjutott
3. Odense 4 (7-9)
4. Getafe 4 (3-8)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik