Élet-Stílus

Csonka lesz a vb-helyszínekről döntő szavazás

Az Óceániai Labdarúgó Szövetség (OFC) nem szavazhat csütörtökön, a 2018-as és a 2022-es vb helyszínéről döntő ülésen, miután a szervezet első embere, az eltiltott Reynald Temarii nem vonja vissza a fellebbezését.

A nemzetközi szövetség (FIFA) kedden arról értesítette az óceáni konföderációt (OFC), hogy megtarthatja szavazati jogát, ha az eltiltott Temarii visszavonja fellebbezését.

Az Óceániai Labdarúgó Szövetség megbízott vezetője, David Chung hétfőn elutazott Zürichbe, hogy szavazati jogot szerezzen, mert az általa képviselt térség álláspontja szerint az OFC-nek Reynald Temarii kizárása ellenére is lett volna joga voksolni.

A sportvezető azért nem vehet részt a helyszínkijelölő procedúrában, mert FIFA a szervezet etikai kódexének megsértése miatt egy évre száműzte a sportágból.

Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut első fokon elmarasztalták, amiért pénzt kértek cserébe azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor az adott országra voksoljanak. (Egyébként a pénzt futballra költötték volna…) Temariira az egyéves kizárása mellett ötezer, a három évre büntetett Adamura pedig tízezer eurós pénzbírságot szabott ki a FIFA illetékes testülete.

A 2018-as vb-re Anglia, Oroszország, valamint Hollandia és Belgium, illetve Spanyolország és Portugália közösen pályázik. A 2022-es eseményért Dél-Korea, az Egyesült Államok, Katar, Japán és Ausztrália van versenyben. Utóbbi ország rendezési esélyeit jelentősen rontja, hogy Óceánia nem vehet részt a csütörtöki voksoláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik