Élet-Stílus

Ne csak a cumisüvegekből tűnjön el a biszfenol-A

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 11. 30. 16:40

A Levegő Munkacsoport szorgalmazza, hogy tiltsák be a vegyületet az élelmiszertároló edények és a hőpapírok esetében is.
Korábban a témában:

Az már biztos, hogy az Európai Unióban 2011-től tilos a biszfenol-A (BPA) vegyületet használni cumisüvegek tömeges előállításához. Ezt a döntést üdvözölte a Levegő Munkacsoport is, akik egy lépéssel rögtön tovább is mentek: azt javasolják, hogy tiltsák be az egészségkárosító vegyület alkalmazását az olyan eszközökön is, mint az élelmiszer-tárolók és a hőpapírok.

A BPA vegyületről tudományos kutatások alapján kiderült, hogy felelőssé tehető a rákos betegségek kialakulásáért, az asztmáért, szívbetegségekért, meddőségért sőt a cukorbetegség kialakulásáért is. A kutatók véleménye szerint a terhesség tekinthető kitettség szempontjából a legkritikusabb időszaknak, de még születés után is van kockázat. A zöld szervezet szerint lehetetlen, hogy az ételhordókkal és tárolókkal ne kerüljenek érintkezésbe a kismamák, és aggasztónak találják azt is, hogy a hőpapírokban a gyerekek fejlődésére ártalmas mennyiség biszfenol-A van. Ezért sürgetik, hogy a veszélyes vegyületet ezekből is tiltsák ki mihamarabb.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.