Élet-Stílus

Ne csak a cumisüvegekből tűnjön el a biszfenol-A

A Levegő Munkacsoport szorgalmazza, hogy tiltsák be a vegyületet az élelmiszertároló edények és a hőpapírok esetében is.

Az már biztos, hogy az Európai Unióban 2011-től tilos a biszfenol-A (BPA) vegyületet használni cumisüvegek tömeges előállításához. Ezt a döntést üdvözölte a Levegő Munkacsoport is, akik egy lépéssel rögtön tovább is mentek: azt javasolják, hogy tiltsák be az egészségkárosító vegyület alkalmazását az olyan eszközökön is, mint az élelmiszer-tárolók és a hőpapírok.

A BPA vegyületről tudományos kutatások alapján kiderült, hogy felelőssé tehető a rákos betegségek kialakulásáért, az asztmáért, szívbetegségekért, meddőségért sőt a cukorbetegség kialakulásáért is. A kutatók véleménye szerint a terhesség tekinthető kitettség szempontjából a legkritikusabb időszaknak, de még születés után is van kockázat. A zöld szervezet szerint lehetetlen, hogy az ételhordókkal és tárolókkal ne kerüljenek érintkezésbe a kismamák, és aggasztónak találják azt is, hogy a hőpapírokban a gyerekek fejlődésére ártalmas mennyiség biszfenol-A van. Ezért sürgetik, hogy a veszélyes vegyületet ezekből is tiltsák ki mihamarabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik