Élet-Stílus

A Fidesz nem lesz ott Alföldi meghallgatásán

A Fidesz képviselői nem vesznek részt a parlament kulturális és sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának csütörtökre tervezett ülésén, amelyre a testület jobbikos elnöke, Novák Előd meghívta Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját.

Novák Előd vasárnap közölte, hogy Alföldi Róbert elfogadta az albizottság meghívását. A jobbikos politikus közlése szerint a testület ülését az albizottság elnökeként ő maga hívta össze december 2-ára, csütörtökre. Novák Előd a közleményben azt írta, hogy “a Nemzeti Színház igazgatójának leváltása című napirendre elfogadta a meghívást Alföldi Róbert igazgató is, aki így elmondhatja védőbeszédét”.

A Fidesz-frakció közleményében azt írta, hogy az albizottság fideszes tagjai is megkapták a december 2-ára tervezett ülés meghívóját, ebből azonban csak az derül ki a képviselőik számára, “hogy Novák Elődnek fogalma sincs arról, mi a kulturális bizottság ellenőrző albizottságának feladata és hatásköre”. Emlékeztetnek, az albizottság feladata az ágazati törvények betartásának felügyelete, az elnök által kiküldött napirendi pontok azonban álláspontjuk szerint egyértelműen és indokolatlanul túlmutatnak ezen.

A fideszes képviselők nem kívánnak asszisztálni ahhoz, hogy Novák Előd sorozatosan saját pártpolitikai céljaira használja fel a bizottság ülésének összehívását, ezért a csütörtökre tervezett ülésen nem vesznek részt – közölte a Fidesz-frakció. A Jobbik Magyarországért Mozgalom már Réthelyi Miklós miniszterjelölti meghallgatásán sürgette a Nemzeti Színház vezetőjének leváltását, érthetetlennek tartva, hogy “oly sok ízléstelen botrány ellenére” Alföldi Róbert megmaradhat ezen a kiemelkedő fontosságú poszton.

A jobboldali pártok legutóbb azt kifogásolták, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanának a Nemzeti Színházban. A Fidesz-frakció elfogadhatatlannak minősítette, hogy Alföldi Róbert nem érzi az általa vezetett intézményben a román nemzeti ünnepen tartandó rendezvény súlyát, a KDNP azonnali vizsgálatot sürgetett a kultúráért felelős államtitkártól, a Jobbik pedig úgy fogalmazott, kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz a teátrum.
Az ügyet a Magyar Hírlap november 17-i száma hozta először nyilvánosságra. Mint írták: “szinte hihetetlen, de az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban december 1-jén, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. (…) 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot”.

Alföldi Róbert még aznap bejelentette: visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel. A főigazgató a közleményében azt írta: “a Nemzeti Színház vezetőjeként engedélyeztem, hogy a román nemzeti ünnep előestéjén, november 30-án, a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében ünnepi megemlékezést tartsanak a Nemzeti Színházban, és bérbe vegyék a Nagytermet.” “Tettem ezt azon mély meggyőződésem alapján, hogy a két nemzet viharos történelme után, a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz” – jegyezte meg.

“Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet” – fogalmazott Alföldi Róbert.

A kulturális és sajtóbizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő albizottság honlapjának adatai szerint az albizottság négy tervezett ülése közül eddig csak egy volt határozatképes, három esetben ugyanis határozatképtelenség miatt el sem kezdődött a tanácskozás. Kormánypárti képviselők eddig egyszer sem voltak jelen az ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik