Élet-Stílus

Clásico: a Real Puskás nyomdokain

Hétfő este a nagymamák félrerakják a kötőtűket, a paella-készítők is szünetet tartanak: Spanyolországban megáll az élet, hisz a Barcelona megütközik a Real Madriddal. A felek eddig kétszer találkoztak hétfőn – egy győzelem ide, egy oda.

A spanyol bajnokság 13. fordulójában rendezik meg a labdarúgás történetének egyik legnagyobb rangadóját, a két ősi rivális sztárklub, a Barcelona és a Real Madrid csatáját. A két együttes a katalán fővárosban eddig kétszer játszott egymás ellen hétfőn. Az elsőt 1960. március 30-án Gento és Puskás góljával a Real nyerte, míg 22 esztendővel később, 1972. április 4-én a holland Rinus Michels gardírozta Barca 1-0-ával (Asensi volt eredményes) „vágott vissza”.

Már a két csapat legutóbbi csatáját is úgy harangozták be, hogy minden idők egyik legnagyobb mérkőzése következik, ugyanis akkor mindkét alakulat pontrekorddal várta az összecsapást. Most úgy tűnik, tovább kell fokozni a jelzőket, hiszen a katalánok és a fővárosiak is elképesztő formában futballoztak az elmúlt hetekben.

A két együttest egyetlen pont választja el egymástól a tabella első két helyén, egyelőre a Real Madrid van az élen. Mindkét gárda egyaránt 33-szor volt eredményes a bajnokságban, a Real csak hat gólt kapott, a Barca nyolcat. Az összecsapáson találkozik egymással a jelenlegi két legjobb formában lévő játékos is, két aranylabdás, azaz Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. Előbbi 16 mérkőzésen lépett pályára és 20-szor volt eredményes, míg utóbbi 19 találkozón 18 gólt lőtt.

Cristiano Ronaldo (MTI/EPA)

Cristiano Ronaldo (MTI/EPA)

A mérkőzésnek azonban nem a pályán szaladgáló eurómilliók, hanem egy, a kispadon nagykabátjába burkolózó személy ad külön pikantériát. Jose Mourinho közellenség a Camp Nouban, már a Chelsea edzőjeként „belopta magát a katalánok szívébe”, az emlékezetes – Messi homorítás-gyanús esése kapcsán elhangzott – barcelonai színházakat szarkasztikusan méltató mondataival. A portugál az Interrel tavasszal tovább ráncigálta azt a bizonyos bajuszt (a visszavágó előtt az autóját meg is támadták a gránátvörös-kékek fanatikusai, akik a meccs előtti éjszaka a milánóiak szállodája előtt macskazenével köszöntötték a fekete-kékeket), a stadion személyzete nem is mulasztotta el, hogy a pályán ünneplő olaszokat meglocsolja egy kicsit.

Sokan épp az „új Herrera” filozófiájából adódóan azt várják, hogy a madridiak a milánóiakhoz hasonlóan majd szépen „leparkolják a buszt”. Nem kizárt, bár a mai Real erre kevésbé alkalmas mint a tavaszi Inter volt. Mourinho madridi csapata jelenleg talán a leggyorsabb lábú a teljes európai mezőnyben, ám a „blancók” nélkülözik azokat a nagy munkabírású ütköző embereket, amilyen a formában lévő Cambiasso, Thiago Motta, vagy a katalánok ellen egy sorral előrébb lépő – s Messit a pályáról eltüntető – Javier Zanetti.

Ellenben rendkívül gyorsan fejlődnek támadó alakzatba, és az önmagáért beszél, hogy a helyét folyton váltó Ronaldo-Özil-Di Mária hármas ellen rendkívül nehéz védekezni, ahogy azt az Ajax vb-n feltűnt védőüdvöskéje, Gregory van der Wiel egy interjújában ki is fejtette (persze, az amszterdami 0-4 után). Ám a fenti trió akkor bajban lehet, ha nincs náluk a labda. Özil még néha visszalép ugyan, ám a Xabi Alonso-Khedira-Özil „szűrőtrió” aligha tud hosszabb távon féken tartani egy formában lévő barcelonai támadókontingenst (nem kizárt, hogy az ex-stuttgarti helyett végül a rutinosabb Lassana Diarra lesz majd Alonso társa).

El Clásico – tavalyi beharangozó:


A Barcelona taktikája az, ami az elmúlt években is volt. Sok labdajáratás, az ellenfél védekező középpályásainak fárasztása – ettől Pep Guardiola csak a Manchester United elleni 2009-es BL-döntőben tért el, akkor viszont kiderült, hogy a katalánok kontrát is tudnak játszani, ha nagyon akarnak. A Camp Nouban egy védekező Barcelona viszont bő kilencvenezernyi zsebkendő-lobogtatást váltana ki – győzelem ide vagy oda. A hazaiak tehát támadni fognak, itt inkább a Real hozzáállása lehet majd érdekes: labdát nyomoznak, vagy megpróbálnak abban jobbnak lenni, amiben elvileg a Barca a világ legjobbja.

Összességében a 212. klasszikusra kerül sor, az eddigieken 94 Real-siker született, 86-szor a Barcelona hagyta el győztesen a pályán, míg 31-szer döntetlenre végeztek a csapatok. Ugyanakkor a Real legutóbb 2008 májusában győzött nagy riválisa ellen, azóta négy katalán siker született.
“A mostani Real Madrid teljesen más, mint a korábbi, remek formában vagyunk, és úgy érzem, meg is nyerjük a találkozót” – mondta Ronaldo.

Carles Puyol (MTI/EPA)

Carles Puyol (MTI/EPA)

Hasonlóképpen nyilatkozott a Reálról Xavi, a Barca világbajnok spanyol középpályása is, igaz, szerinte a hazai pálya olyan előnyt jelent majd csapatának, amely miatt ők nyerik meg a rangadót. Pep Guardiola – a barcelonai Sport szerint – azt a tizenegyet küldi majd pályára, amely eddig ötöt-ötöt szórt meccsenként, azaz amelyik a Panatinaikoszt és a Sevillát is eltángálta. Valdes előtt Alves, Pique, Puyol és Abidal alkotja majd a védőnégyest, előttük az egyik hely a csapatba egyre inkább beilleszkedő Mascherano és Keita között dőlhet el, de valószínűbb, hogy Busquets, Xavi és Iniesta kezd. A támadósort Messi, Villa és Pedro alkotja majd. A madridiaknál a kisebb sérüléssel bajlódó, de hétvégén már edző Khedira és Higuaín játéka kérdéses, így a kezdőcsapat a Casillas – Ramos, Carvalho, Pepe, Marcelo – Alonso, Khedira (Lass) – C.Ronaldo, Özil, Di Maria – Higuaín (Benzema) lehet.

28 ország küldött helyszíni tudósítókat

Huszonnyolc ország küldött tudósítókat az El Clásicóra
Rendkívüli az érdeklődés a világsajtó részéről is a rangadók rangadója iránt: a hétfő esti (21:00, élőben az FN-hu-n) összecsapásra 28 ország akkreditált tudósítókat, kilenc híján összesen 900 embert. A nemzetközi médiacsapatban az írott sajtó részéről 72 újság, továbbá 22 hírügynökség, 26 rádió és 39 televíziós társaság képviselteti magát. A legnagyobb figyelmet Európa szenteli a klasszikus csatának, de közvetítik a meccset Katarban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Argentínában, Brazíliában, Salvadorban, Japánban és Kínában is.

Primera División, 13. forduló:
Barcelona-Real Madrid, 21.00 – ÉLŐ az FN.hu-n
Camp Nou. Vezeti: Itturalde Gonzalez
Várható kezdőcsapatok
Barcelona: Valdes – Alves, Pique, Puyol, Abidal – Busquets (Mascherano) – Xavi. Iniesta – Messi, Villa, Pedro.
Real Madrid: Casillas – Ramos, Carvalho, Pepe, Marcelo – Alonso, Khedira (Lass) – C.Ronaldo, Özil, Di Maria – Higuaín (Benzema)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik